НОВИНИ

Предлагат контролен режим и пропускателни пунктове в столични квартали заради струпване на хора

предлагат контролен режим пропускателни пунктове столични квартали заради струпване хора
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 19.03.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Във връзка с информацията за струпване и движение на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали на гр. София,населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения, Софийска районна прокуратура предприе незабавни мерки и действия за спазване на законността.

На кметовете на райони при Столична община и началниците на районни управления при СДВР е указано да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове, с цел ограничаване струпването и движението на групи от хора, както и с оглед възможността за констатиране на нарушения, свързани с нарушаването на карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от т.н. рискови държави с оглед ограничаване на контактните им лица.

Указано е също при констатиране на случаи на струпване на хора на едно място да се предприемат незабавни действия за осигуряване на необходимата дистанция помежду им, при евентуално неизпълнение на дадените указания да бъде извършвана преценка за издаване на писмени разпореждания и протоколи за предупреждение по ЗМВР, съответно налагане на глоба, както и при констатирани случаи, при които може да бъде направено обосновано предположение за извършено престъпление и да бъде незабавно уведомена Софийска районна прокуратура.

Възложената от страна на Софийска районна прокуратура проверка следва да установи също:

  • Какви са конкретните мерки, относими към предотвратяване струпването и движението на групи от хора (повече от двама възрастни) в посока от и за съответния квартал, в нарушение на т. 9 от Заповед от РД-01-131/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването?
  • Взети ли са необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID – 19 за живущите в квартала? Каква е организацията във връзка с изпълнение на заповедите за вече въведените противоепидемични мерки?
  • Какви действия против разпространението на COVID – 19 са предприети по отношение на лица, живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. „рискови държави“ и за контактни лица.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време е за лично общуване с изкуството
Време е за лично общуване с изкуството
Четирима българи в Италия са заболели от COVID-19
Четирима българи в Италия са заболели от COVID-19