НОВИНИ

Председателят на парламента сигнализира за сериозен проблем с бюджета на НЗОК

Николай Минков
от Николай Минков
17:04, 30.06.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
председателят парламента сигнализира сериозен проблем бюджета нзок
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За сериозен проблем с актуализирания бюджет на НЗОК, гласуван преди два дни, съобщи председателят на парламента Мирослав Иванов.

Той обясни, че депутатите са допуснали греши в текстовете, които противоречат на Закона за публичните финанси. Иванов прочете две решения на Конституционния съд, според който е допустимо при констатирането на явна грешка в гласуването на закона, той да се отвари отново и коригира вместо да се обнародва и влиза в сила законова разпоредба, която противоречи на общия правов ред.

Ива Митева от "Има такъв народ" предложи чрез гласуване нов текст в преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет, който в момента се дебатира, да се поправят сгрешените текстове с коригиращ параграф. Тя обясни, че законът за актуализиран бюджет на НЗОК пътува към президента е не е редно да се връща и преотваря.

Проблемът се появява, след като залата е приела предложението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да се увеличат средствата за Фонда за лечение на деца и за заплати в НЗОК, без да са обявени коректно източниците за финансиране.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че законът за държавния бюджет може да поправи грешки в двата по -малки бюджета на НЗОК и НОИ, а за целта Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи да се създадат две отделни параграфа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проклятието на №9 в Челси
Проклятието на №9 в Челси
ММС планира смяна на инсталацията за заледяване в Зимния дворец
ММС планира смяна на инсталацията за заледяване в Зимния дворец