НОВИНИ

Председателят на СОС: Няма опасност "Топлофикация София" да фалира

председателят сос опасност топлофикация софия фалира
bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 16.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Няма опасност "Топлофикация София" да фалира. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Проблемът обаче, който ние поставихме още през септември, е, че има голяма ценова ножица, тъй като "Топлофикация София" купува нещо, да речем за 5 лева, а го продава за 2 лева, така е решил КЕВР, обясни той.

За съжаление, не постигнахме ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице, смята Георгиев.

Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за "Топлофикация София". Увеличението на цената на парното не е поискано от "Топлофикация София", това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем - системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход, допълни той.

Оздравителен план за "Топлофикация София" представи Столична община

Според него решенията за големия дълг са в наличието на държавна политика, равна справедливо за публичните предприятия и частните заводи. Има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването.

КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай, обясни Георгиев.

Време за губене няма, ние сме дали посоката за решенията и е време да възстановим диалога, смята той.

Има един регулаторен капан - КЕВР казва на колко се купува природният газ и на колко се продава произведеното. Разликата, за съжаление, е в минус, допълни Георгиев.

Общината не може да казва каква е цената на парното - казва го КЕВР, подчерта за пореден път председателят на СОС.

Столичната община възлага обследване на Княжевския лифт

Той съобщи, че има и развитие по въпросите за Княжевския и Драгалевския лифт.

Знаете, че водихме ожесточени битки за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт. Не е новина, че спечелихме делото в съда за Княжевския лифт. Тези лифтове са частна собственост, ние - Общинският съвет, взехме решение как да ги възстановим и стигнахме до спор със собственика. Международна експертиза потвърди становището на главния архитект, че лифтът може да се възстанови в същите граници, обясни Георгиев.

Поставихме остро и въпроса за Драгалевския лифт. Предстои той да бъде възстановен, надявам се през следващата година да започне работа по това, допълни Георгиев.

И още - за електронния билет в градския транспорт на столицата, вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артета не отхвърли завръщането на Обамеянг в състава
Артета не отхвърли завръщането на Обамеянг в състава
България очаква жребия за Лигата на нациите тази вечер
България очаква жребия за Лигата на нациите тази вечер