НОВИНИ

Премахват стара жп линия в кв. "Красна поляна" - трасето става част от бъдещия зелен ринг на София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:41, 21.06.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Стара железопътна линия в столичния квартал "Красна поляна" ще бъде преобразена в зелен линеен парк през следващите няколко години. Той ще стане част от бъдещия зелен ринг на София - от гара Пионер до Захарна фабрика, който ще бъде с алеи и детски площадки.

Старите железопътни релси по булевард "Вардар" в ж.к. "Красна поляна" от няколко дни се демонтират. Специален влак с кран и открити вагони ги вдига и товари.

"Срокът е 27 юни. До тогава трябва да вдигнем и премахнем 600 метра железопътни релси, които са на звена от 25 метра", обясни инж. Кирил Петров, ръководител на бригада.

Всяко едно от тези звена, наричани секции, тежи 18 тона. Но мощен кран ги подрежда с лекота.

"Демонтираният железен път ще го извозим до "Захарна фабрика". Там ще има лека преработка и ще се използва повторно като жп път", каза още инж. Кирил Петров, ръководител на бригада.

Старата железопътна линия, която почти е демонтирана, не се ползваше близо 40 години. През това време край нея бяха изградени магазинчета и сергии към пазара "Красна поляна".

До няколко години на това място ще има обширна зелена зона с алеи, детски площадки и велоалеи.

"Идеята на целия проект е да се направи един цялостен зелен ринг на мястото на жп линиите от гара Пионер към район "Красна поляна". Ще се опитаме да направим една качествена зелена среда за живот", каза Димитър Петров, кмет на район "Красна поляна".

За целта през следващите години трябва да се прехвърли собствеността на земята от НК "Железопътна инфраструктура" към Столичната община. Едва след това изготвеният проект да бъде предоставен за обществено обсъждане и изпълнение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора победа за баскетболните национали до 20 г.
Втора победа за баскетболните национали до 20 г.
Българското знаме все пак е на Евро 2024
Българското знаме все пак е на Евро 2024