НОВИНИ

Премиерът Борисов е възложил прегледи на всички медицински лица, работили с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 28.03.2020
5756
Чете се за: 02:54 мин.
У нас

Националният оперативен щаб представя актуални данни за ситуацията с коронавируса у нас и по света. В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов обясни мотивите за решението Националният оперативен щаб да дава брифинг само веднъж дневно, в 17 ч от Министерски съвет.

Всеки ден в 17 ч ще се провежда редовния брифинг, ще се групират въпросите, така че да няма незададен въпрос, така че за здравето на всички нас, е по-добре, обясни Борисов.

Решенията на Тристранния съвет за компенсации

Днес завърши заседанието на Тристранния съвет, постановленията по всички детайли ще бъдат издадени към обяд в понеделник, съобщи още премиерът.

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че работодателските и синдикалните организации с изключение на АИКБ и КРИБ са подкрепили предложения проект на постановление на МС.

Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ "Подкрепа" предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответният месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което е възприето.

Българска социална камара приветства разширяването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текста по отношение на референтния месец за осигурителния доход.

Българска търговско-промишлена палата подкрепя проект на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец на прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от следващи стъпки.

Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението на МС.

АИКБ не подкрепя проекта на постановлението и настоява за незабавни промени в закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Асоциацията предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации, съгласно проекта на постановление. КРИБ изразява частична подкрепа на текстовете от постановлението.

Мерки и приоритети

Първата, единствена, най-важна грижа е живота и здравето на хората, категоричен е Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: Възложил съм да се прегледат всички медицински служители, работници, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек. Паралелно с това, да се създаде щаб от доброволци - ние вече имаме над 3000, за радост има желаещи.

Премиерът съобщи още, че днес с вицепремиера Дончев, финансовия министър Горанов и социалния министър Сачева са провели разговор с шефа на МВФ, за да се запознаят с мерките, които се предприемат по света.

Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки, подчерта Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца, ако стане 6 месеца това, вече се готвим и търсим варианти как да разположим парите във времето.

Канцлерът Меркел ми се обади да ме поздрави, че пръв съм реорганизирал производството за най-необходимото - маски, шлемове, защитни облекла, заяви Борисов.

Аз пак чух, че някои хора вчера са се упражнявали, че едва ли не в резерва нямало спирт. А ние произвеждаме хиляди тонове спирт, обясни още премиерът. Имаме да произвеждаме и продаваме спирт и на други държави, заяви той.

Грижата трябва да ни е здравето и работниците, социално-слабите, пенсионерите. Аз съм оптимист, ако Господ е с нас, ако това продължи три месеца, допълни Борисов.

Той коментира и ситуацията с тировете на граничен пункт "Капитан Андреево", като заяви, че опашки вече няма, след отварянето на буферния паркинг на летище Узунджово.

Да се молим на Господ, да имаме упованието и да спазваме стриктно мерките, призова Борисов.

Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня, допълни още премиерът. Реално, ние не можем да воюваме в момента. Персоналът на самолетоносачите е болен. Явно не сме били подготвени, заяви Борисов в контекста на въпроса дали НАТО като Алианс за сигурност е бил подготвен за условията на световна пандемия.

За религиозните празници

Църквата е Божа работа. Говорил съм с всички владици, да се опитват да се спазват тези мерки от хората. Те са много интелигентни нашите владици и попове, и те прекрасно разбират. Така че, това и да ми разпореди щаба, няма да го изпълня, заяви Борисов на въпрос за мерките в църквите по повод престоящите Великденски празници.

Бойко Борисов, премиер на България: Искам да помоля хората, да въздействат на своите родители, баби и дядовци, и да отидат и да им кажат - стой си вкъщи. Първо, разчитам на младите, второ и на техния инстинкт за самосъхранение.

Мобилизация на доброволци

В щаба всекидневно пристигат все повече на брой предложения за включване на физически лица като доброволци. В момента те са около 3260, обучени, подготвени и екипирани, обясни началникът на логистичния център към националния щаб и директор на Главна дирекция "Защита и безопасност на населението" главен комисар Николай Николов.

Вчера и днес провеждаме акции за разнасяне на топли напитки по всички КПП-та, имаме дарения на маски. Осигурени са и зелени коридори, обясни комисар Николов.

Утре предстои среща при вицепремиера Дончев с Националното сдружение на общините в България, за да се мобилизират доброволци. Ще направим обиколки в големите областни градове, за да видим с какво точно можем да помогнем, каза Николов.

Доброволците ще бъдат насочени за подкрепа на медицинските заведения, социалните служби и регионалните здравни инспекции. Ще има и доброволци за подкрепа на службите за реда - ГКПП, областни КПП-та и др., допълни комисар Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести смъртен случай от коронавирус у нас, общият брой на заразените е 331 души
Шести смъртен случай от коронавирус у нас, общият брой на заразените е 331 души
Дезинфекцират участък от АМ “Марица” преди границата с Турция
Дезинфекцират участък от АМ “Марица” преди границата с Турция