НОВИНИ

Очаква се поевтиняване на хранителните стоки и ръст на онлайн продажбите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:20, 28.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Бизнес

Намаляване на цените на хранителните стоки за продължителен период от време, прогнозира в предаването "Денят започва с Георги Любенов директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него, когато презапасяването намалее, търговците ще трябва да свалят цените. Индивидуални правила обаче ще важат при банките.

Цените на хранителните стоки на борсата през последните две седмици вървят надолу. Това обяви директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Става въпрос за пшеница, царевица и слънчоглед. Поевтиняване има и при брашното. Задържа се цената на млечните продукти и на яйцата. Поскъпват обаче месото и цитрусовите плодове.

Васил Симов - гл. изпълнителен директор на Софийската стокова борса: Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти.

Трудна година за банките и за техните клиенти, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян. По думите му анализ на икономическите последици от кризата много по-лесно може да се направи, когато пандемията отмине.

Левон Хампарцумян - банкер: Ще дойде време, когато ще може да се оцени къде сме и къде трябва да отидем.Това ще предизвика промяна в бизнес процеси, промяна в пазари, във вериги за снабдяване и дистрибуция, но светът няма да свърши.

Според Хампарцумян препоръката на Европейската Централна банка за разхлабване на правилата при кредитиране, не означава по-лесно отпускане на кредити, а гъвкавост и строга оценка на рисковете. Всяка банка сама ще решава какви да бъдат нейните правила по време на кризата, а клиентите ще трябва да се съобразяват с тях. Банкерът предвиди и ръст на онлайн продажбите за сметка на кешовите плащания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци нарушават карантината
Варненци нарушават карантината
Хотелиери в Сандански масово освобождават персонал
Хотелиери в Сандански масово освобождават персонал