Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Премиерът Борисов ще участва в Среща на върха на страните от Централно-европейската инициатива

от БНТ
08:43, 15.05.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
премиерът борисов участва среща върха страните централно европейската инициатива

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ), която ще се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Във фокуса на обсъжданията ще бъдат здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19, както и възможните общи действия за възстановяване на икономиките и обществата в държавите от региона на ЦЕИ.

Централно-европейската инициатива е създадена на 11 ноември 1989 г. като опит за развитие на регионално сътрудничество между четири държави от двете страни на Желязната завеса - Италия, Австрия, Унгария и Югославия.

Днес основната мисия на инициативата е подпомагане на европейската интеграция чрез сътрудничество в различни области между членовете. В момента страните членки на ЦЕИ са 17: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).

От началото на 2020 г. председателството на ЦЕИ е поето от Черна гора. България членува пълноправно в инициативата от 1996 г., като през 1992 г. получава статут на наблюдател. Страната ни е председателствала формата през 2007 г. и отново ще застане начело през 2022 г.

По време на срещата на ЦЕИ премиерът Бойко Борисов ще подчертае позицията на страната ни, че солидарността и координацията са най-важните елементи за справяне с безпрецедентното предизвикателство COVID-19. Видеоконференцията на ЦЕИ ще покаже, че продължаването на сътрудничеството в тези трудни времена, споделянето на информация, опит и добри практики е още по-важно в битката с новия вирус.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Христо Пимпирев: Земята малко си почина при изолацията по време на COVID-19
Проф. Христо Пимпирев: Земята малко си почина при изолацията по време на COVID-19
Танева: Няма квоти за храните във веригите, не ограничаваме която и да е стока
Танева: Няма квоти за храните във веригите, не ограничаваме която и да е стока