НОВИНИ

Премиерът: Текстовете предложи БСП, ще уважим ветото

Александър Марков
от Александър Марков
20:14, 22.03.2020
Чете се за: 01:44 мин.
Политика

В отговор на критиките от президента и наложеното вето премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще уважат ветото върху текстовете за налагане на пределни цени на някои стоки и за наказанията за разпространението на невярна информация.

Борисов обяви, че извънредното положение засега няма да се удължава и че държавата се подготвя за предстоящата глобална рецесия.

На едночасова брифинг, 30-минути от които посветени на президентските критики, премиерът Бойко Борисов оябви няколко неща:

Първо, текстовете за пределни цени на някои стоки, против които се обяви бизнесът и върху които има вето, са предложени от БСП. ГЕРБ ще уважи ветото по тях.

Второ, от текста за наказанията, свързани с разпространение на невярна информация, ще отпадне думата "невярна".

Трето, извънредното положение засега няма да бъде удължавано. България има 10 млрд. лева фискален резерв, 3 са Сребърният фонд и фонд Козлодуй, останалите 7 млрд. са буферът, с който се готвим да преборим както епидемията, така и задаващата се в света глобална рецесия.

Обяснявайки, че текстовете за пределни цени са предложени от БСП, премиерът обяви, че мнозинството няма да ги подкрепи и ще уважи президентското вето.

Бойко Борисов, министър-председател: Когато утре този текст влезе в закона да се прегласува, ние повече няма да гласуваме за него. Ако има по-добър текст, ще се подкрепи.

Борисов изрази недоумение от промяната в позицията на президента, с когото се чуват всеки ден, и успокои, че армията ще се използва само в помощ на полицията.

Бойко Борисов, министър-председател: В своя егоцентризъм, това е за мен, да кажеш, ами защото държавният глава щяло да става без негово знание. Уважаеми господин президент, единственото, за което ще се използва, ако се наложи армията, това е поради искането на МВР, че полицаите и жандармеристите ще омалеят.

На критиките, че държавата не прилага социално-икономически мерки в подкрепа на бизнеса и най-уязвимите хора, премиерът отговори:

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм му казал защо толкова стискаме, както ме подиграват за мазнинката, малката мазнинка, да я пазим за момента, в който действително социално слаби, бедни или трябва да подпомогнем бизнеса, тогава чак да я пуснем.

Премиерът отправи критики и към бизнеса:

Бойко Борисов, министър-председател: Ние още на първата седмица дай да похарчите парите. Ако сме популисти, това ще направим, ако сме безотговорници, безотговорни пред народа хора, това ще направи веднага. Те много ми се обидиха, че казах - продайте си по една от мерцедесите и майбасите и ще платите за първия месец, под 200 000 евро няма кола.
Не беше ли редно, ако те дават 40, ние да дадем 60, да ги задържим работниците за няколко месеца, или да предложат друго?

За 4 дни държавата реорганизира цели сектори, спешно се шият хиляди облекла, маски и шлемове за лекарите, от цял свят се изкупуват лекарства. Фискалният резерв от 10 млрд. се пази за следкризисното възстановяване. За да не се наложи да теглим заеми, които не всеки би ни дал.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще кажат: има МВФ, вземете от тях заем, а тогава залагаш държавата, влезе ли МВФ, помните в Гърция какво беше?

Премиерът призова за единство в тежките дни на изпитание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицински съвет към правителството ще се включи в борбата с Covid-19
Медицински съвет към правителството ще се включи в борбата с Covid-19
Румен Радев наложи вето на текстове от закона за извънредното положение (Обобщение)
Румен Радев наложи вето на текстове от закона за извънредното положение (Обобщение)