НОВИНИ

Румен Радев наложи вето на текстове от закона за извънредното положение (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:11, 22.03.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане от парламента част от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, приети в петък.

В изявление пред медиите Румен Радев се обяви против създаването на държавна регулация на цените в борбата със спекулата, ограничаването на свободата на словото, използването на армията по решение на изпълнителната власт и налагането на блокади на градовете. Настоя правителството да вземе спешни мерки за защита за най-пострадалите и засегнатите хора в страната.

Румен Радев смята, че липсата на кадри, оборудване и капацитет на здравната ни система се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза.

Румен Радев, президент на Република България: Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта.

Президентът атакува текстовете в закона, предвиждащи глоба и затвор за разпростаняването на невярна информация, свързана с коронавируса. Смята, че това ще доведе до автоцензура.

Румен Радев, президент на Република България: Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие.

Напомни, че в света и България протичат две паралелни кризи - здравна, породена от коронавируса, и социално-икономическа от предприетите мерки. Посочи, че всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за дребните и средните предприемачи. Смята, че икономическата криза у нас се пренебрегва, а тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

Румен Радев, президент на Република България: Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни.

Румен Радев е съгласен, че срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но подчерта, че те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности и още.

Румен Радев, президент на Република България: ...до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.

Президентът споделя убеждението, че в тежки изпитания армията е длъжна да помагат на обществото. Но посочи, че когато ѝ се вменяват допълнителни функциия, трябва да се търси максимален консенсус между институците.

Според президента в борбата с коронавируса е важно да се ограничат контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност.

Румен Радев, президент на Република България: Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава.

Румен Радев заяви, че от действията и солидарност сега зависи какъв ще бъде утрешният ден на България.

Реакцията не закъсня - още утре сутринта се събира правната комисия, която ще обсъди ветото на президента. А в 13 ч. има извънредно заседание на Народното събрание, където депутатите ще обсъдят оспорваните текстове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Текстовете предложи БСП, ще уважим ветото
Премиерът: Текстовете предложи БСП, ще уважим ветото
187 са вече случаите на Covid-19 в България
187 са вече случаите на Covid-19 в България