НОВИНИ

Премии от по 20 000 лева за Семен Новиков и Магомед Рамазанов

Двамата бяха наградени след титлите, които спечелиха на олимпийския турнир по борба в Париж

Премии от по 20 000 лева за Семен Новиков и Магомед Рамазанов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:54, 16.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийските шампиони Магомед Рамазанов и Семен Новиков получиха по 20 000 лева допълнителни премии за златните медали от турнира по борба на Олимпийските игри в Париж, съобщава БФ Борба.

Наградите им бяха връчени от един от спонсорите на федерацията. За успеха във френската столица златните медалисти бяха поздравени от шефовете на управата Румен Сираков и Милен Драгневски.

Рамазанов донесе титла в свободния стил след 28-годишна пауза, като последният български шампион бе Валентин Йорданов от Атланта 96.Новиков пък прекъсна сушата от 24 години без злато при класиците. Армен Назарян бе последният шампион в Сидни 2000.

И двете легенди бяха на церемонията редом до настоящите златни олимпийски медалисти.

"Валентин Йорданов има сходна съдба с моята. Доколкото знам, той също е искал на 31 години да се откаже от спорт, но си е казал, че докато не спечели олимпийската титла, няма да го направи. Така се бори до 36 години. Бил е много техничен борец, има прийоми, които той ги прави, а при мен са слабост. Много пъти съм гледал негови срещи и съм се учил, макар че сме в различни категории. Той е бил на по-лека категория и не всички хватки можа да се приложат при по-тежките борци. Много му се възхищавам и като човек. Винаги подкрепя състезатели, разговаря с тях. Моят брат Рамазан вече няколко медала спечели, не е пропуснал да се обади, да го поздрави, да поговорят. Феновете имат много голямо уважение към него. Легенда!", заяви Рамазанов, цитиран от БФ Борба.

"Последните дни емоциите са много приятни. Всички демонстрират огромно уважение и оценяват постижението, но не се чувствам герой. Въпреки всички тържества, успях и да потренирам, не защото трябва, а защото имам желание и тялото ми го иска. За Украйна спечелих европейска титла, искам сега да направя същото и за България, а след това да стана и световен шампион", каза Новиков.

От държавата шампионите ще бъдат премирани с по 250 000 лева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени откриха данни за подводен резервоар с вода на Марс
Учени откриха данни за подводен резервоар с вода на Марс
Осветиха параклис в село Лозенец, изграден от дарители (СНИМКИ)
Осветиха параклис в село Лозенец, изграден от дарители (СНИМКИ)