НОВИНИ

Преподаватели смятат, че трябва да има оценка за дисциплина в училище

bnt avatar logo
от БНТ
10:31, 26.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на бала при кандидатстване, както и да се поощряват партниращите родители. За това настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Те предлагат още да се облекчи процедурата по налагане на санкции на недисциплинираните ученици.

Ще има ли оценка "Дисциплина" - коментар на д-р Юлиян Петров и Данко Калапиш

Гицка Харизанова е дългогодишен преподавател по български език. Работила е с деца на различна възраст в няколко училища в Русе. Казва, че дисциплината е важен компонент от обучението. Смята, че трябва да има оценка за поведението на учениците, както и санкции, включително и към недостатъчно ангажираните родители.

"Според мен е крайно време да има такава оценка, защото има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, които пречат на пряката работа на учителите и се смятат за недосегаеми, и срещу тях много трудно могат да се вземат някакви мерки. Ако родителят не обедини усилията си с тези на учителя, заедно не работят в една и съща посока, няма как да се постигнат добри резултати и тогава санкциите няма как да изиграят тази роля", заяви Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Даниел Акъллиев има две деца. Според него оценката за дисциплина ще е оценка едновременно на детето, на родителя и на учителя, защото това е процес. Но дали тя ще окаже въздействие върху поведението на детето зависи от много фактори.

"Викали са ме в училище и то неколкократно, но след съответен разговор вкъщи с детето определено се получаваше корекция", казва той.

Освен начина на взаимодействие между учители, родители и ученици, според Гицка Харизанова, трябва да се преосмисли и системата за финансиране на училищата.

"Тази криворазбрана практика – парите да вървят с ученика. Голяма част от тези ученици, които нарушават правилника на училището, не се наказват или родителите завеждат дела", Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Ивелин Иванов е треньор по плуване на деца. Подкрепя идеята да има оценка за поведението на учениците. Казва, че няма проблем с дисциплината на своите възпитаници, защото родителите, които пращат децата си да спортуват, обикновено са наясно, че ако няма ред, нещата не могат да се случат.

Колкото и всички да се обединяват около тезата, че трябва заедно да работят, ако на практика това не се случва, нещата няма да се променят.

Вижте още в репортажа на Даниела Василева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоик Меяр триумфира в гигантския слалом в Шладминг
Лоик Меяр триумфира в гигантския слалом в Шладминг
Момче от Сандански стана световен шампион по плуване в ледени води и влезе в Книгата на Гинес
Момче от Сандански стана световен шампион по плуване в ледени води и влезе в Книгата на Гинес