НОВИНИ

Превозвачите не отстъпват от исканията си - протестът на 18 май остава

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 14.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозен ръст на цените на стоките ще има и заради увеличението на толтаксите в страната и включването на второкласните пътища в системата. От Съюза на международните превозвачи са изчислили, че ефектът за всички хора ще бъде 500 лева по-високи разходи.

Превозвачите обявиха, че планираният за сряда национален протест ще започне след началото на матурите, които се провеждат същият ден, за да не се затрудняват учениците. Транспортният министър Николай Събев увери, че през идната седмица на превозвачите ще бъде предложен антиинфлационен пакет от мерки.

Превозвачите заявиха, че желаят диалог с правителството, но няма да отстъпят от исканията си, защото другото означава оскъпяване на всяка стока у нас.

"Трикратното увеличение на толтаксите и включването на второстепенната пътна мрежа ще се отрази като ефект от около 500 лева на всеки български гражданин. Това е така, защото по второстепенните пътища се движи изключително местният бизнес, българските превозвачи, които превозват стоки за страната", заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Според представителите на транспортния бранш планираната от кабинета компенсация от 12 стотинки на литър гориво при зареждане до 50 литра е несериозна мярка и няма да сработи.

"За гражданите, които нямат автомобили, които нямат коли, защо не казват на хората, че това ще бъде бюджетирано от бюджета и в крайна сметка тези пари трябва да се наваксат в бюджета, а това става единствено чрез данъци, което означава, че пак ние всички ще платим сметката, това е пак манипулация", допълни Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи.

Транспортният министър Николай Събев заяви, че Министерството на финансите вече е изготвило и ще предложи на обсъждане от заинтересованите страни през следващата седмица антиинфлационен пакет от мерки, свързан с горивата, акцизите и биодобавките.

"Който пакет има за цел да стабилизира цените, така че да бъдат лесно прогнозируеми от страна на бизнеса и гражданите. Не може да стане веднага просто, защото са нужни доста разчети. Така че ще има мерки, нека да ги видят, според мен ще са доволни", каза още министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

От Съюза на международните превозвачи поискаха отново оставката на транспортния министър. Според превозвачите правителството търси мерки, които да настроят различните браншове и различните обществени слоеве едни срещу други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна е големият победител на Евровизия 2022 (ВИДЕО)
Украйна е големият победител на Евровизия 2022 (ВИДЕО)
Балкан удвои преднината си в полуфиналната серия с Левски
Балкан удвои преднината си в полуфиналната серия с Левски