НОВИНИ

Вход свободен в над 80 музея и галерии в цялата страна

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:59, 14.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Над 80 музея и галерии в цялата страна работят с безплатен вход за всички желаещи. Поводът е инициативата "Европейската нощ на музеите", в която за 18-и път се включва и България.

Събота вечер. В почти всички области на страната градовете предлагат нещо повече от дискотека. В политехническия музей е време за експерименти.

БНТ: Сега ще направим един експеримент. Ще застана на два милиметра от 10 000 волта ток.

"На този принцип работят нашите автомобили. И ето сега обещаните 10 000 волта. Как сте?", попита инж. Камелия Божкова, геофизик.

БНТ: Абсолютно невредима!

Встрани от експериментите има огромна изложба, в която хората, родени след 2000 година, ще видят много непознати предмети.

"Тук ни посреща един ваш приятел, който е работил дълги години в БНТ", допълва д-р Младен Манев, главен уредник в Националния политехнически музей в София.

Техниката от последния половин век е събрана именно тук.

"Готино е да си дете на 80-те и 90-те години. Готино е да си хванал живота преди интернет, да знаеш какво е видеокасета, конзола, компютърна игра", споделя д-р Младен Манев, главен уредник в Национален политехнически музей-София.

Отлитаме към Крумово, където Музеят на авиацията показа най-атрактивната колекция от самолети в страната.

В Музея на Съединението пък за първи път бяха събрани на едно място 370 яйца - от щраус, паун, гълъб и още от 60 различни страни. Малко по на изток частни колекционери извадиха на показ носии, които могат да бъдат видени само във Варненско.

"Това е едно доста архаично забраждане и е запазено основно във Варненско", каза още д-р Сирхан Джелилов, Етнографски музей-Варна.

И все още не е късно - всяко едно от тези неща може да бъде видяно и в този час. Списъкът с музеи е дълъг и разходката тепърва започва.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан удвои преднината си в полуфиналната серия с Левски
Балкан удвои преднината си в полуфиналната серия с Левски
Светослав Петров и Валери Домовчийски разказаха за заряда на столичното дерби
Светослав Петров и Валери Домовчийски разказаха за заряда на столичното дерби