НОВИНИ

Президентът: Ако РСМ претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, да впише българите в Конституцията си

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 04.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, следва да впише в Конституцията си сънародниците му, за които той е жертвал живота си. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на зарята-проверка в памет на революционера.

"Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и освободителната борба, на която остана верен докрай. Неуморен организатор и всепризнат водач на българи в Македония и Одринско, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към Освобождението и не само.

С безпределната си вяра и всеотдайност на делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които за месеци се преродиха в могъща революционна организация. Житейският път на Гоце Делчев бе кратък, но той разчупи тесногръдието на цяла една епоха и се вля във вечната борба за справедливост и равноправие".

Името на Гоце Делчев е символ на свободата, защото е той вярвал непоколебимо, че честта може да обединява хората към дългия път на свободата, заяви президентът.

"Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите да следва идеалите му. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днешна Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той жертва живота си?"

Радев изрази надежда, че ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват.

"Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истина. Когато над тях грее слънцето на достойнството, на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си спокойно и независимо".

Той благодари жителите на Гоце Делчев, че и до днес отстояват делото на революционера.

Как отбелязаха годишнината от гибелта на революционера в град Гоце Делчев - вижте в репортажа

Репортер: Милена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо 57 нелегални мигранти задържаха днес край Перник (СНИМКИ)
Общо 57 нелегални мигранти задържаха днес край Перник (СНИМКИ)
Дюкенс Назон: Трябва да дадем всичко от себе си, за да станем шампиони
Дюкенс Назон: Трябва да дадем всичко от себе си, за да станем шампиони