НОВИНИ

Даниел Лорер: Разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават утре сутрин

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 04.05.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Утре сутрин разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават. Това съобщи в "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

"Всички си дават сметка колко е важно политическите сили да надмогнат различията си и да продължат да търсят толкова необходимия консенсус, за да можем да предложим на българските граждани работеща формула за властта", каза той.

Лорер посочи, че обявяването на състава на проектокабинета "Денков" е посрещнато с голяма доза емоции и го отчете като грешка:

"Правилният подход беше да финализираме програмата, която ние имахме усещането, че сме на 99% съгласие с ГЕРБ - програмата на ПП-ДБ, която те така радушно приемаха по време на разговорите. Мисля, че дозата емоции постепенно стихва, което ще ни позволи да продължим разговорите".

Лорер отново заяви, че ПП-ДБ няма да подкрепят кабинет с членове на ГЕРБ, защото го дължат на своите избиратели. В програмите на двете коалиции има много сходства, коментира още той.

"Установяваме сходство дори с техните програми от минали периоди, неща, които те не са осъществили, като газопровода с Гърция, който кабинетът "Петков" осъществи. Убеден съм, че ако при втория мандат имаме успешно управление, много от тези политики наистина ще бъдат реалност и България най-после ще тръгне по едни съвсем други релси".

Гласовете на ГЕРБ ще са ключови за приемане на състава при втория мандат, затова и в момента ПП-ДБ водят разговори с тях. ГЕРБ трябва да осъзнаят пред какъв избор се намира страната - да тръгнем към нови избори, да се състави коалиция, която да ни тласне в саги като Пловдивския панаир или с втория мандат да се даде шанс на кабинет от професионалисти да свърши това, което трябва да се направи за България, заяви Лорер.

"Готови сме да дадем на ГЕРБ контрол върху изпълнението на този кабинет с всички средства, които парламентът позволява - председателство и контрол на повечето комисии".

Лорер определи като изкуствени опитите на външни политически сили да всяват раздор в "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Ние сме четири партии, всяка от които има своята история и своята идеология. Коалиционният ни съвет функционира. Лидерите се събират, обсъждаме и взимаме решения заедно, така че коалицията се движи заедно напред".

ПП е по-голямата сила в коалицията, но това не означава, че доминира дискусията, посочи той. ДБ многократно са заявили, че ще окажат подкрепа на обявения кабинет и също са предложили министри в него - на отбраната, на вътрешните работи и на здравеопазването.

Според Лорер има желание да се създава "пушилка" около бъдещия бюджет, а е важно да се "извадят таласъмите от тази торба":

"Спекулира се с числото 6,4. Всъщност числото е 6,1% дефицит от това, което МФ предложи, това се отчита и от Брюксел. Следващото важно нещо е да се разбере, че бюджетът може да стигне до 3% дефицит и още в началните дискусии с МФ започна да се очертава евентуално къде тези спестявания могат да бъдат намерени".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотоизложба "Приносът на евреите за България" откриха в София
Фотоизложба "Приносът на евреите за България" откриха в София
ГЕРБ-СДС може да предложат кабинет за 6 месеца след неразбирателствата с ПП-ДБ
ГЕРБ-СДС може да предложат кабинет за 6 месеца след неразбирателствата с ПП-ДБ