НОВИНИ

Най-минираната територия на света: Над 174 000 кв.км в Украйна трябва да бъдат проучени за поставени мини

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 04.05.2023
Чете се за: 19:50 мин.
По света
Слушай новината

Украйна е най-минираната територия, на която се водят конфликти - повече от тази на Афганистан и Сирия. Това се твърди в доклад със заглавие "Да ходиш по огън. Разминирането на Украйна".

Документът е изготвен от експерти на международната тинк танк организация ГЛОБСЕК. Подробности представи в "Светът и ние" директорът на седалището на организацията в Киев Юлия Осмоловска.

Здравейте от София, г-жо Осмоловска! Вашата организация изработи доклада „Ходене по огъня, разминирането на Украйна“. Вие сте в Киев. Сега, разкажете ни повече за това как сте работили на терен и как сте направили заключенията в статията?

Благодаря Ви много за въпроса! Определено изработването на този доклад беше много трудоемко. Основно, защото наличните данни за действителното състояние на разминирането са много разпръснати и понякога доста противоречиви. Така че, трябваше да съберем данните от достъпните източници. Разговаряхме с всички занимаващи се с въпроса в Украйна или национални сертифицирани оператори, международни НПО. Проведохме и интервюта с основните държавни институции, които отговарят за разминирането, а именно - с министъра на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Специалната служба за извънредни ситуации. Също така и със Специалната транспортна служба, Националната гвардия, Националната полиция и всички останали. Проверихме данните, които получихме от отворените източници, след това направихме анализ, с цел създаването на надеждни данни и след това и ги потвърдихме с операторите, работещи на място. Посетихме и някои от размирните зони, които са били разминирани. Посетихме и учебни центрове на Hello trust, например и Специалната транспортна служба, за да видим работата по обучението на сапьорите и да разберем колко трудоемка е тази работа. Така че в общи линии имаме доста изчерпателни познания за това какво се случва в момента с разминирането на територии в Украйна.

В доклада се казва, че около 30% от територията на Украйна е била изложена на интензивни бойни действия и че следователно Украйна е най-голямата минирана територия в света, изпреварвайки Афганистан и Сирия. Какво е характерно за ситуацията в Украйна, какво я отличава от други зони на конфликт?

Да, преди всичко, ние анализирахме териториите, които са били окупирани от Руската федерация, още от 2014 г. И след това някои територии, които бяха изложени и бяха под руска окупация след широкомащабната инвазия от февруари миналата година.

По същество някои от териториите, както знаете, са били освободени от украинските въоръжени сили, но други още са под окупация и близо до фронтовата линия, където в момента се извършват активни бойни действия. Така че основно, в нашия анализ, ние разчитахме на всички територии, които са били изложени и в момента все още са под руска окупация.

И така, да се върнем на ситуацията, с какво се различава Украйна и защо ние оценихме, че Украйна е най-замърсената територия в света? Имаме предвид критериите, въведени от организацията Mind Action, нещо, което те имат в своите годишни доклади. Така например те смятат, че страни, които имат над 100 кв. километра замърсени зони, се считат за най-замърсените страни в света. И според тази оценка, на територията на Украйна има 174 000 кв. километра, които трябва да бъдат проучени и действително разминирани. Дори ако извадим 50% от това, това все още прави Украйна най-замърсената страна в света.

Втората отличителна черта е, че в тази битка, която започна с пълномащабно нахлуване миналия февруари, се използва огромно разнообразие на взривни боеприпаси. Това са повече от 180 различни взривни боеприпаси, които са открити в Украйна и трябва действително да бъдат намерени и обезвредени. Така че не става дума само за мини. Става въпрос за голям набор от различни взривни боеприпаси. В това отношение, Украйна е уникална в световен мащаб.

Друга отличителна черта е, че скоростта на разминирането и разчистването на териториите е безпрецедентна. Имам предвид, че мащабът на задачата е безпрецедентен. Защото за сравнение, между 2014 г. и 2022 г., имахме 16 000 кв. километра, потенциално замърсени, за които беше необходимо проучване и разчистване. Всички оператори, комбинирано - държавни и частни успяха да разчистят едва 414 кв. километра за седем години. В момента имаме ситуацията, при която земите, които потенциално трябва да бъдат претърсени и след това почистени са 10 пъти повече.

И третия отличителен момент е, че интензивността на боевете, интензивността на бойните действия, е много по-висока - 10 пъти по-висока в сравнение с бойните действия тогава. Много добре си спомням, че активните бойни действия се случиха в рамките на шест месеца, от май 2014 г. до февруари 2015 г. И тогава бяхме в задънена улица. Беше сключено примирие и всъщност всички служби имаха задача реално да разминират районите в близост до бойната линия, в които нямаше активни боеве. За разлика от тогава, в момента имаме повече от една година активна фронтова линия, която е над 1000 километра дълга и както споменах, над 180 различни взривни боеприпаси, които руснаците използват, за да замърсяват територията на Украйна, следователно ситуацията е уникална в Украйна.

Да, разбирам. А какви видове места са били минирани най-много. И се чудя каква е била целта на тези действия? Мините само от руснаците ли са били поставени или и Украйна е минирала някои територии, за да предотврати навлизането на руснаци?

Да, това е вярно. В общи линии ние сме в активна бойна фаза в момента и определено за целите на отбраната на Украйна, украинските въоръжени сили също използват мини, за да защитят територията от по-нататъшно проникване на Русия. Но това, което обикновено се случва, когато има прекратяване на огъня и битката е спряна, страните обменят карти на заложените мини, за да могат да бъдат открити и действително обезвредени. Но както ви споменах, този път не става дума само за мини. Става въпрос за над 180 различни взривни боеприпаси и различни видове оръжия, които се използват от двете страни. И всъщност те също замърсяват територията.

Например, процентът на руски експлозиви, които не са били локализирани по различни причини дали, защото са остарели, дали защото не са съвременни, е около 30%. 30% от поставените на територията на Украйна взривни боеприпаси не са се взривили. Това означава, че те също трябва да бъдат открити и след това обезвредени.

Най-замърсената територия досега, ние смятаме, че са регионите на Харков и Херсон, защото те бяха изложени на руската окупация повече от териториите на ключовите региони Киев, Суми и Чернигов. Но това не означава, че ще бъде така и занапред. Тези са данните до момента, когато Украйна все още не контролира над 18% от територията си. Така че, след като освободим другите части от регионите на Херсон, Днепър, Николаев, тези територии ще бъдат най-замърсените, тъй като там активните бойни действия все още продължават.

И как е възможен човешкият живот при тези условия? Колко опасна е ситуацията за живота на цивилните хора, които живеят там?

Да, определено ситуацията е много опасна, защото когато се освободи територия, въоръжените сили, специализираните звена към министъра на вътрешните работи, Националната гвардия проникват в територията, претърсват я за експлозиви, но най-вече извършват оперативно разминиране, което е просто почистване на главните пътища, достъпа до домовете, проверяват домовете, но не разчистват целия район, защото за това са необходими много време и ресурси. Това е така нареченото хуманитарно разминиране.

И така, пълното проучване на територията, пълното изчистване изисква подробно претърсване на всеки сантиметър от площта, за да могат след това да кажат, че територията е свободна за ползване. За да обясня още по-ясно, когато достъпът до основните инфраструктурни обекти, пътища, достъп до жилища е разчистен от всякакви експлозиви, хората могат да отидат и да живеят там, но не им е разрешено да се придвижват по други пътища, да излизат по гори, полета и т.н.

Това прави ситуацията особено опасна, защото хората не са до най-голяма степен наясно с тази опасност и все още могат да попаднат в тези странични, необезопасени пътища. Тогава те се взривяват и такива инциденти се случват всеки ден. Така че това означава, че определено се нуждаем от подходяща информационна кампания за повишаване на осведомеността сред населението, за да обясним, че тези рискове съществуват. И второ, имаме нужда от повече ресурси, за да започнем хуманитарното разминиране, колкото се може по-бързо.

Всички знаем, че Украйна е житницата на Европа. Ще бъде ли възможно да се засеят нивите и да се прибере реколтата без непосредствена опасност?

На териториите, които не са претърсени и почистени от мини и други взривни вещества и нямат издаден сертификат от съответните власти на Украйна, че земята е безопасна за използване, определено не е безопасно да се върши тази работа.

В момента ние оценяваме, че при условие, че войната продължи две години, около 45% от селскостопанските територии на Украйна, ще са били окупирани от руснаците и няма да бъдат годни за използване.

Както разбирате, обаче, селското стопанство и селскостопанският бизнес отчаяно искат да започнат работа, особено по пролетната кампания за тази година. Така че те обикновено прибягват до така наречените „сиви сапьори“. Това е голям проблем за Украйна. Понеже фермерите и селскостопанските бизнесмени, нямат търпение специалните служби да дойдат и да почистят териториите, те прибягват до услугите на тези „сиви сапьори“, чиято работа е с доста ниско качество, не разполагат с необходимите сертификати, работят с много примитивно оборудване, за да претърсят територията и понякога територията изобщо не се почиства. Но фермерите започват да работят там и се случват инциденти, както ви споменах. Това е една от опасностите.

Второто са самите фермери, които измислят различни стратегии как да претърсят, чистят и да разминират своите земи, което също е много опасно, защото, например, те могат да изпратят предварително трактор или някаква машина, само за да прокарат някои пътища в полето. И ако тракторът или машината се приберат без проблеми, те започват да работят, но това изобщо не означава, че цялата територия е почистена. Значи и там стават инциденти. Това е много опасно, защото правителството не може да осигури незабавни решения за това. Те не могат да вложат повече ресурси, за да направят това широко хуманитарно разминиране на територията. Правителството, обаче обяви приоритетния план за почистване и разминиране на селскостопанските земи в Николаевска и Херсонска област, но ресурсите са много оскъдни. Бих казала, че този проблем ще е актуален за Украйна за дълго време.

Друго важно нещо, което трябва да се добави към това, е, че се установи, че руснаците умишлено са се насочвали към полета и земеделски земи, за да бъдат те силно замърсени и да не могат да се използват за украинското земеделие.

Чудя се дали е разработена стратегия за разминиране? Очаква ли се Украйна сама да се справи с този проблем или ще бъде подкрепена от международни експерти и от различни организации?

Да, по първия въпрос. Тъй като Украйна се изправи пред този проблем още през 2014 г., държавата започна да развива някаква структура, институционална структура в страната, за да се справи с проблема. Но се сблъскваме с някои институционални предизвикателства, защото няколко различни институции като министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, бяха назначени като главни, отговарящи за тази дейност.

Освен това имаме закон за разминирането, приет през 2020 г., който беше променен през 2021 г. Законът предвижда Министерски съвет да отговаря за изпълнението на стратегията, но не казва нищо за изработването на стратегията за разминиране на национално ниво. Това означава, че досега нямаме национална стратегия.

Единствената, може да я наречем първа стъпка, е това, което правителството направи, обявявайки този план за действие за незабавно разминиране на селскостопанска територия на окупираните територии на Украйна. Но отново, това е само частично решение. Това не е цялостна стратегия на национално ниво. Следователно тази голяма задача по разработването на стратегията все още стои пред украинските власти. Тогава идва въпросът дали ще се справят сами или ще имат нужда от допълнителна помощ от международни институции и организации. Моят отговор определено е "Да, ще имаме нужда от допълнителна помощ!".

Защото ако оценим нуждите на Украйна да извърши цялостно разминиране, докладът за възстановяване на бързата оценка на Световната банка казва, че за следващите 10 години Украйна ще има нужда от 37 милиарда долара, които са нужни само за целите на разминирането.

Това означава, че всяка година на Украйна ще са ѝ необходими 3,7 милиарда долара само за тези цели. Въпреки това, Вие отлично знаете, че правителството в момента иска финансиране за подкрепа на държавния бюджет за всички икономически и макрофинансови нужди на Украйна в размер на до 7 милиарда долара годишно и нищо от тази сума не е било предвидено за разминиране.

Само за тази година Световната банка каза, че Украйна ще се нуждае от около триста и нещо милиона долара за разминиране, от които само 17 милиона вече са осигурени от правителството, а други 70 милиона в момента са само поети ангажименти, които ще бъдат изпълнени в продължение на годината. Това е по-малко от 1/3 от необходимата сума само за тази година.

Украйна няма достатъчно ресурси, но се нуждае от тях. Освен това, възниква въпросът за експертните познания и ресурсната обезпеченост. В момента Украйна разполага с много ограничен ресурс, за да направи разминирането и то основно се извършва ръчно от сапьори, които според някои официални данни за броя на хората, определени за тази работа в различните служби и частни организации, възлиза на около 3000 души. Въпреки това, на практика, когато говорихме с всички тези служби и организации, те казват, че действителният брой хора, които са на разположение за извършване на тази работа в момента, е по-малко от 2000. Така че това означава, че ние също отчаяно се нуждаем от повече хора да бъдат обучени като сапьори и да привлечем повече международни екипи, за да се направи това разминиране в Украйна.

От друга страна, всички тези международни екипи подлежат на национално сертифициране, което също е доста дълъг процес. По отношение на машинното оборудване за разминиране, Украйна също има много ограничени бройки. Както казах, по-малко от 10% от работата по разминирането е извършена с помощта на машини, механизирано разминиране, така че определено това е огромно предизвикателство и огромна нужда за Украйна всъщност да разполага с повече оборудване, за да извършва безпилотно разминиране. Така, че проблеми определено има във всеки аспект на разминирането в Украйна и те трябва да бъдат решени възможно най-скоро.

Виждам, че ситуацията е много сложна. Благодаря Ви много за коментара и ви желая успех в работата!

Благодаря Ви много!

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив приема Левски на "Лаута"
Локомотив Пловдив приема Левски на "Лаута"
Съдът окончателно остави в ареста мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка
Съдът окончателно остави в ареста мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка