НОВИНИ

Възходът на Камила - от любовница до кралица

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:40, 04.05.2023
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

В деня на коронацията всички погледи са отправени към крал Чарлз III. Но не само. До него е Камила, която също ще бъде коронована, макар и с по-скромен ритуал.

Чарлз и Камила се вричат един на друг през 2005 година - три десетилетия след първата им среща, след дълго пазена от публичност връзка. Как двамата стигнаха до този момент, който отваря нова страница в историята на британската монархия?

Да бъде кралица не е роля, отредена ѝ по рождение. Короната ѝ е поставена едва след драматични обрати в живота на нацията и нейния собствен.

Към този ден я води любовта, на която първоначално обръща гръб. Но тази любов се оказва по-силна от всичко, дори от всеобщото осъждане. От "третия" в брака на Чарлз и Даяна, тя се превърна в кралицата, спечелила уважението на монархията.

Любовта между Камила и Чарлз избухва като внезапен смях при първата им среща на игрище за поло, а двамата споделят обща страст към конете, градинарството, животът в именията и най- вече - чувство за хумор, често неразбираемо за околните. В първия им разговор през 1970 г. тя го пита "Знаеш ли, че прабаба ми е била любовница на прапрадядо ти? Това май ни прави нещо като роднини."

Страстта пламва за кратко и угасва, когато през 1973 г. Чарлз заминава за 8 месеца с Кралските военноморски сили. Родената в семейство на аристократи Камила се омъжва на 25 години за Андрю Паркър-Боулс. През 1974 г. се ражда синът им Том - днес известен кулинарен гуру, а през 1978 г. и дъщеря им Лора.

Десет години след запознанството на Чарлз и Камила, неговият брак непоправимо се разпада, а тя е неговата утеха. Още 10 години по-късно и тя, и той се развеждат, но Камила публично е обвинявана, че е съсипала семейството на принца.

Омразата към нея расте след смъртта на Даяна. И дори когато най-сетне Чарлз обявява, че връзката му с Камила не подлежи на обсъждане, тя още дълго остава скрита от погледите. Трябва да минат още 3 години, за да се появят за първи път публично и още 6 години, преди да се оженят.

Кралицата дава благословията си за нещо немислимо - престолонаследникът да се венчае за разведена на скромна церемония през 2005 година.

И още 8 години по-късно, през 2013 г., за първи път херцогинята на Корнуол придружава Чарлз на откриването на сесията на парламента. И то с тиара на кралицата майка, подарена ѝ от Елизабет Втора.

В свят, в който бижутата разказват истории, нейният блясък в този ден е знакът за новата ѝ роля в семейството и монархията. Тя е да бъде до Чарлз в добри и лоши дни. И в най-тежкия за него - при смъртта на майка му, на която дълбоко се е възхищавала.

"Трябва да ѝ е било много трудно да бъде единствена по рода си. Имало е жени премиери, жени президенти, но тя беше само една, сама извая своята роля", каза тогава тя.

Сега тази роля ще е за нея. През 2022 г. става кралица консорт.

Постоянна част от ежедневието ѝ са посещенията в училища и детски градини, като тази в Източен Лондон, където раздава мечета в памет на Елизабет Втора.

Снимки: БНТ и БГНЕС

Пословична е страстта ѝ към литературата, има свой онлайн клуб по четене, обожава лова на лисици, има две осиновени кучета. Заедно с Чарлз имат общо десет внуци.

Патрон е на над 90 благотворителни организации. Нейни каузи са борбата с детската неграмотност и защитата на жертвите на сексуално насилие.

На 75 години отваря нова страница в историята. От деня на коронацията тя става кралица на Обединеното кралство. Неизменно до Чарлз.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив удържа натиска на Пирин и спечели трите точки в Благоевград
Ботев Пловдив удържа натиска на Пирин и спечели трите точки в Благоевград
През август пускат движението в едната посока в тунел "Железница"
През август пускат движението в едната посока в тунел "Железница"