НОВИНИ

Отрицателни са токсикологичните тестове на стрелеца от Белград

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:06, 04.05.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Отрицателни са токсикологичните тестове на 13-годишното момче, което отне живота на осем деца и охранител в своето училище в сръбската столица Белград, съобщи адвокатът на семейството. Загиналите ученици са родени между 2009 и 2011 година.

Състоянието на две от ранените деца е критично. Стабилизирани са други четири деца и пострадал учител. Сръбският патриарх Порфирий призова днес за възпоменателна молитва за жертвите. Страната остава в шок, и търси отговори, властите обявиха серия от мерки за избягване на бъдещи подобни трагедии.

Ден преди началото на тридневен траур сръбското общество се пита как се е стигнало до безпрецедентно за страната масово убийство в училище.

"Това е ужасно! Децата ми ходят тук на детска градина, тази година тръгват на училище. Нямам думи", казва Милан Куновач.

Снимки: БГНЕС

"Плаках вчера през целия ден. Синът ми ходеше тук на училище, искахме да запишем и внука ми, но той попадна в друго училище", споделя пенсионерката Милена Милошевич.

Вътрешното министерство нареди собствениците на оръжие да го съхраняват незаредено и под ключ. Полицията ще извършва проверки по домовете и при нарушения ще следват конфискация и глоба. 13-годишният извършител е използвал два пистолета, законно притежавани от баща му. Родителят ще се изправи пред съда в петък по обвинения в застрашаване на обществената сигурност. Задържана е и майката.

Президентът Вучич обяви мораториум върху издаването на нови разрешителни за оръжие с изключение на ловно, преглед на съществуващите разрешителни, засилено наблюдение над стрелбищата. Държавният глава предложи намаляване на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години и не изключи извършителят да е бил наясно със сегашното законово положение. Не подмина и ролята на медиите.

"Затягане мерките за неспазване на предписанията от страна на доставчици на медийни услуги, включително интернет, телевизия, социални мрежи и други електронни платформи. Става дума за забраната на съдържание, което подтиква към насилие, престъпно и незаконно поведение, излъчването на брутални сцени, които може да увредят психологическото или моралното развитие на подрастващите", заяви Александър Вучич.

Извършителят остава в психиатрична клиника. Десетки сръбски учители се събраха пред Министерството на просветата в Белград.

"Искаме някой да понесе отговорност за случилото се. Независимо дали ще е психолог, педагог, директор. За мен всички са виновни. Необходими са незабавни мерки", коментира Милорад Антич - синдикалист.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо е най-добре платеният спортист за годината според "Форбс"
Кристиано Роналдо е най-добре платеният спортист за годината според "Форбс"
Елизара Янева се класира на четвърфинал на турнир в Италия
Елизара Янева се класира на четвърфинал на турнир в Италия