НОВИНИ

ГЕРБ-СДС разговаря с ДПС, БСП и ИТН - къде се срещат и къде се разминават позициите им? (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:09, 04.05.2023
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ-СДС днес проведоха разговори с ДПС, БСП и ИТН, утре предстои да говорят и с "Възраждане". Този следобед от изказване на Даниел Лорер от ПП в "Още от деня" стана ясно, че също утре първите и вторите в 49-ия парламент все пак ще продължат разговорите си по управленската програма, но отново потвърди, че няма да подкрепят кабинет с членове на ГЕРБ.

Заявка за споделена отговорност в бъдещ кабинет - такова предложение отправи ГЕРБ-СДС към останалите парламентарни групи - на ДПС, БСП и "Има такъв народ".

"Трудна и финансова геополитическа ситуация, в момента, в който отговорността е единственото нещо, което може да сплоти държавниците , за да се поеме отговорност за управление на страната, всички ние всички парламентарни групи си даваме сметки колко трудни решения предстоят", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ДПС за първи път открито отхвърлиха варианта да подкрепят кабинет с втория мандата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Взели това решение, след като предприели опит за разговори с тях, а те не им отговорили.

"За нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. След като те ни потърсиха и те не отговориха. Отговорността за реализация на първия мандат всъщност е основна. И така ние съзнаваме тази отговорност и пристъпваме към тези разговори с това съзнание. Но съзнаваме и друго, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото сте първа политическа сила, защото е първия мандат, защото хората искат редовен кабинет- искат редовно работещ парламент и решаване на останалите кризи", каза Корнелия Нинова.

Атанасова към БСП: Отчитаме предизвикателствата пред държавата

Малко преди срещата на ГЕРБ-СДС с БСП лидерът на левицата обвини първата политическа сила, че им пратили управленската програма на втората политическа сила, а не тяхната.

"Парадоксите се трупат един след друг и хаосите се задълбочават, отговорност носи първата политическа сила ГЕРБ. Поканени сме на среща, която ще се състои след малко, знаете ли какъв е предметът на тази среща... Сега ще ви обясня защо парадоксите се увеличават. Получихме покана, че ни канят да обсъждаме управленската програма на ГЕРБ-СДС, изпратиха ни управленската програма на ПП-ДБ. Попитахме какво е това и те казаха, че това е програмата на ПП и ГЕРБ. Отговорността да се сложи някакъв ред е на ГЕРБ, в тази програма няма и дума за бюджет. Канят ни на среща за управленска покана на ГЕРБ, предлагат ни тази на ПП", коментира Корнелия Нинова.

"Програмата на ГЕРБ е публична и е изпратена на БСП за сведения, ако не са я погледнали, а програмата на ПП е изпратена за забавление", коментира Десислава Атанасова.

По време на срещата от БСП настояха за конкретика около бъдещ кабинет.

"Хубаво е да имаме яснота как политическа партия ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, което потвърдихте, че имате желание да бъде създадено. Това има значение как ще бъдат водени разговорите, какви приоритети си поставяме и какви разговори", каза Кристиан Вигеинин.

"По някои теми нямаме абсолютно никакви противоречия като например външна политика с изключение на помощта за Украйна", отговори Десислава Атанасова.

Тошко Йорданов: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ няма да даваме, обсъждахме секторни политики

"Има такъв народ" откриха прилики и разлики с първата политическа сила.

"За правителство не е говорено, искам да напомня, че ние свалихме тази партия от власт, няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, ние ще гласуваме всичко полезно", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Няма да подкрепяме неща, които не са правилни, достатъчно грешни неща подкрепихме като глупави коалиционни партньори в коалиционното правителство, в което участвахме. Обсъдихме всички възможности по работа, със сценаристи не сме говорил за сценарии, за правителство, конструкции и т.н. Първо да постигнем съгласие по приоритети и след това, ако се върви за събиране на подкрепа, ще водим лидерски разговори", каза Десислава Атанасова.

Утре предстоят разговори и с "Възраждане". "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" отново ще седнат на масата за разговори с ГЕРБ-СДС за управленската програма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Остават ни шест финала
Саша Илич: Остават ни шест финала
Арина Сабаленка отстрани Мария Сакари и се класира за финала в Мадрид
Арина Сабаленка отстрани Мария Сакари и се класира за финала в Мадрид