НОВИНИ

Москва обвини Вашингтон за атаката с дрон над Кремъл

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:23, 04.05.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Русия обвини Съединените щати, че стоят зад предполагаемата атака с дрон над Кремъл, която според руските власти е целяла да убие президента Владимир Путин. Белият дом отхвърли обвиненията, още вчера Киев отрече да стои зад инцидента с дрон.

От Европейския съюз призоваха случаят да не се използва за ескалация на конфликта, а в Москва обмислят отговор, чуват се и призиви за убийство на Володимир Зеленски, който днес е на посещение в Нидерландия и Международния наказателен съд.

Ден, след като обвини Украйна, Кремъл насочи критиките си към Вашингтон, без да даде доказателства.

"Знаем много добре, че решенията за подобни действия не се вземат в Киев, а във Вашингтон. Знаем също, че много често дори не Киев определя целите и дори няма право да използва средствата за тяхното изпълнение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби отхвърли като фалшиви руските обвинения, а от Белия дом заявиха:

"От началото на конфликта Съединените щати със сигурност не насърчават Украйна да поразява цели извън своите граници", коментира Карин Жан-Пиер - прессекретар на Белия дом.

Въпреки това от Кремъл отиват и по-далеч в реториката си - Москва си запазва правото на отговор, а бившият президент Дмитрий Медведев заяви дори, че украинският президент Володимир Зеленски трябва да бъде физически елиминиран. Върховният представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова:

"Призоваваме Русия да не използва атаката като извинение за ескалация на войната. Тревожи ни, че това може да бъде оправдание за мобилизация на още войници, за още атаки срещу Украйна."

Владимир Путин не е бил в Кремъл, когато се случи нцидента с дрона, а днес руската телевизия излъчи кадри с него и министър на икономическото развитие Максим Решетников в Кремъл. Засилват се мерките за сигурност около президентството в Москва, както и готовността за противовъздушна отбрана - нещо, което се прави нормално преди военния парад за 9-ти май, който ще протече както е планирано.

Украинският президент Володимир Зеленски посети днес Международния наказателен съд в Хага преди да се срещне с премиерите на Нидерландия и Белгия - Марк Рюте и Александър де Кро. Зеленски призова за създаването на специален трибунал за престъпленията на Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дюкенс Назон: Трябва да дадем всичко от себе си, за да станем шампиони
Дюкенс Назон: Трябва да дадем всичко от себе си, за да станем шампиони
Саша Илич: Остават ни шест финала
Саша Илич: Остават ни шест финала