НОВИНИ

Президентът на БФБокс Красимир Инински: Съперниците ни вече излизат на ринга с видим респект към нас

Красимир Инински
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:26, 21.12.2022
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският бокс изпраща година, в която бяха спечелени 24 медала от световни и европейски първенства за мъже, жени, младежи, юноши и девойки. От тях 3 златни, 9 сребърни и 12 бронзови. През този период в София бяха организирани и Европейското първенство за младежи и девойки, както и поредното издание на Купа "Странджа", която бе със златен статут към Световната купа на Световната федерация по бокс (ИБА), заедно с турнира "Балкан" за жени и "Мемориал Емил Жечев" за младежи. През месец декември с бляскав успех се завърна и Национална боксова лига efbet с международно участие. За успехите и цялостното представяне на националите говори президентът на БФ Бокс Красимир Инински.

- Г-н Инински, боксът изпраща много силна година, с множество медали, както при мъжете, така и при жените и подрастващите. Как бихте я оценили Вие?

- Смятам, че годината наистина бе добра във всички направления. Радвам се, че положените усилия дадоха завиден резултат. Също така съм доволен, че както при мъжете, така и при жените, се заявихме като много добри отбори сред останалите. Очаквам да влезем в новата година, която е предолимпийска, със самочувствие и съперниците ни да изпитват респект, качвайки се на ринга срещу нашите боксьори.

- Съдейки от резултатите, а и от представянето, това най-вероятно ще бъде точно така…

- Да, абсолютно. На база представянето, победите, резултатите и самата игра, нашите боксьори, във всички възрасти, си завоюваха правото да имат самочувствие и да са горди, че представят България.

- Доволен ли сте и от новата вълна, която все по-напористо навлиза в мъжкия бокс?

- Имаме много хубаво поколение, така е. Виждам наистина качествени и талантливи боксьори, които трябва да задържим, да намерим правилния начин на подготовка, особено откъм психологическа настройка, защото тя е много важна при по-младите. Справим ли се с това, ще съумеем да се реализираме в предстоящата година, която е много важна, с оглед първата олимпийска квалификация през лятото. Но първо трябва да стартираме ударно на турнир "Странджа", който ще ни бъде добра отправна точка, за да видим къде се намираме, какви са тенденциите и ако има неща, в които бъркаме, да ги отстраним, за да се насочим към най-важния турнир - Европейските игри. Друго нещо, което ме радва много, е че както при мъжете, така и при жените имаме много сериозна конкуренция. Стараем се да правим съвместни лагери със силни съперници, за да продължим да повишаваме нивото. Определено ни чака огромен обем от работа и искам да си пожелая всички в екипа ни да са живи и здрави, късметът да е с нас и да продължим да се трудим по същия всеотдаен начин. Каквото зависи от нас, като ръководство, ще го направим, че дори и повече, за да постигнем максималните резултати.

- Силната конкуренция няма ли да затрудни треньорите при избора на имена?

- Дай Боже. Предстоят много турнири, лагери и спаринги, за да се отсеят най-добрите от най-добрите. Няма да им е лесно, но това е радващо. Ако е лесно, няма да е сладко. Важно е за всеки от боксьорите да се намерят най-подходящите категории и след това вече да се върви към победите и медалите. Там, където имаме повече боксьори, ще се преценява дали да се свалят или качват килограми, но това вече е работата на треньорите, за да преценят как да извлекат максимума от потенциала на всеки един.

- Годината бе доста натоварена откъм организационна работа във федерацията. Доволен ли сте от онова, което бе свършено?

- Да, много сериозни международни турнири се проведоха и всички гости останаха доволни от онова, което им предоставихме като домакини. Ние сме доказали, че работата не ни плаши, напротив. Когато имаме работа се чувстваме добре и доволни от това, което вършим. Още повече когато има и резултати и успехи за България. Възнамеряваме да кандидатстваме за Европейско първенство до 22 години през пролетта, където имаме много качествени мъже и те да могат да минат през една центрофуга и да са по-подготвени за следващите сериозни стъпки. Предстои да видим какво ще решат от Международната федерация.

- Какво си пожелавате в навечерието на Новата година?

- Момчетата и момичетата да са здрави и късметът да е с тях. Ние нашата работа ще я свършим.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър за разменените бебета: Става въпрос за небрежност на персонала
Здравният министър за разменените бебета: Става въпрос за небрежност на персонала
Започват проверки на всички АГ болници в страната заради разменените бебета
Започват проверки на всички АГ болници в страната заради разменените бебета