НОВИНИ

Президентът на Италия на посещение у нас (СНИМКИ)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:50, 17.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната обсъдиха президентите на Италия и България. Серджо Матарела е на официално посещение у нас по покана на Румен Радев.

Двамата президенти са заявили готовност за разширяване на икономическото сътрудничество. Настояват за реализацията на паневропейския коридор номер 8, който определиха като стратегически проект.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Радев и Матарела са коментирали войната в Украйна и задълбочаващата се криза в Близкия изток. Единодушни са, че трябва да се намери справедливо и устойчиво решение, което да носи мир за региона и да гарантира сигурност и стабилност в Европа.

Румен Радев благодари за изключително добрия обмен и сътрудничество в сигурността и отбраната. Италия подкрепя пълноправното членство на България в Шенген и Еврозоната.

"Да, благодаря за това, че Италия прие ролята на рамкова държава в изграждането на многонационалната бойна група на наша територия и усилване на мисията по еърполисинг за защита на българското небе, нашите общи усилия са израз на нашата решителност и споделена отговорност за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и засилване на сигурността в Източния фланг на НАТО и Черноморския регион. Нещо повече, надграждането на нашите отношения в сигурността, включително в общи проекти и сътрудничество в областта на военната индустрия", каза Румен Радев - президент на Република България.

"Аз се надявам, че съвсем скоро България ще влезе в Шенген и по сухопътната граница и ще бъде пълноправен член, това ще донесе добавена стойност. Италия ще направи всичко възможно да ускори тези процеси" заяви Серджо Матарела - президент на Италия .

Президентите на Италия и България обсъдиха сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психично болен се е барикадирал в жилището си в София
Психично болен се е барикадирал в жилището си в София
Щастлива развръзка за бебета близнаци
Щастлива развръзка за бебета близнаци