НОВИНИ

Копенхаген и Париж: Въздигане на паметниците от пепелта

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:42, 17.04.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

В Копенхаген - овладяването на пожара, обхванал сградата на Старата фондовата борса, продължи повече от денонощие. От някои труднодостъпни места в зданието от 17-ти век, се виждаха пламъци дори 24 часа по-късно. Собственикът на сградата обеща тя да бъде възстановена.


Мнозина намериха прилики с трагедията в Париж, когато на 15 април 2019 година горя катедралата Нотр Дам. Пет години по-късно тя е възстановена в целия си блясък. За възстановяването на щетите бяха събрани над 840 милиона евро дарения от цял свят.

Мирис на изгоряло и дим продължаваха да се стелят и днес над сивия силует на 400-годишната сграда.

"Надявам се да я построят отново, въпреки че никога няма да е същата, но тя е от символите на Копенхаген и Дания", каза Ева Ломхолд, адвокат.

Полицията обяви, че разследването на причините за пожара може да отнеме месеци.

Един човек се превърна в герой по време на бедствието. Брайън Микелсен, директорът на датската Търговска камара, която е собственик на сградата и се помещаваше в нея. Той се втурна в горящото здание, за да спасява ценни картини. Много служители и минувачи помагаха за пренасянето на платната. Благодарение на това, всички произведения на изкуството отвътре са невредими.

А това е щастливата му реакция, когато в 6.00 часа тази сутрин един от пожарникарите му предал орнамента, който красял върха на рухналия 50-метров шпил, намерен сред отломките.

"Решихме да възстановим сградата, защото тя е част от историята на търговията на европейския континент ", увери Микелсен.

След издигането й, първоначално Старата борса е била склад за подправки и чай, пристигащи тук от далечни части на света. Вътрешността й е овъглена, външните стени не са пострадали сериозно.

"Ето вижте тук - трагедия, емблематичната зала на градския съвет вече я няма. Но съм безкрайно щастлив, че с усилията на огнеборците е спасена половината от сградата, нещата са по-добре, отколкото изглеждаха вчера. Все още съм ужасно тъжен и разстроен. Плаче ми се", сподели Брайън Микелсен, директор на датската Търговска камара.

Пожарът в Копенхаген събуди спомените от Париж, когато 96-метровият шпил на катедралата рухна пред очите на всички.

А това е Нотр Дам днес. 250 компании и стотици творци, занаятчии, строители и архитекти работиха по уникалния проект за възраждане на катедралата, издигната през 12-ти век.

"Това е строителната работа на живота ни, защото повторното изграждане на цял паметник в цялата му триизмерност е нещо изключително", отбеляза Ема Ру, реставратор на витражи.

Сред най-големите постижения е възстановяването на покрива и нефа на Нотр Дам - конструкция, в която са вложени над хиляда двестагодишни дървета, подбрани от френските гори. Настройването на органа в катедралата е продължило шест месеца. Почистването на стените, витражите, арките и декорациите е напълно завършено и разкрива невиждания до този момент блясък на катедралата.

И при двата пожара - в Копенхаген и в Париж, шпилът рухва, но фасадата е спасена и е предотвратено падането на цялата сграда. И ако се съди по ентусиазма на датчаните за спасяването на картините, няма съмнение, че Старата борса ще бъде напълно възстановена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щастлива развръзка за бебета близнаци
Щастлива развръзка за бебета близнаци
Изабелла Шиникова, Росица Денчева и Юлия Стаматова със загуби на тенис турнири в Тунис и Турция
Изабелла Шиникова, Росица Денчева и Юлия Стаматова със загуби на тенис турнири в Тунис и Турция