НОВИНИ

Затвор до 3 години и глоба до 10 000 лв. грозят скитника, поругал гроба на патриарха

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:31, 17.04.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, задържан снощи за поругаването на гроба на патриарх Неофит и ще поиска той да остане за постоянно в ареста. Назначена е експертиза, която да докаже психичното му състояние. Мотивите на 37-годишния клошар засега остават неизвестни. Свещеници и психолози обаче определят поведението му като бунт срещу обществото и срещу Бога, както и гняв от положението, в което се намира.

Без съпротива, но без да дава обяснение защо е поругал гроба на патриарха, мъжът е задържан вчера в района на НДК.

"37-годишен, неизвестен на МВР до момента, който води скитнически начин на живот. Същият видимо има някакви психични отклонения", обясни комисар Георги Гечев - зам.-началник на Първо Районно управление.

"Оскверняване гроб на покойник - за това деяние се предвижда наказание лишаване от свобода за срок до три години или пробация, както и комулативно предвидено наказание глоба от 5000 лв до 10 000 лева", каза Николай Николаев - говорител на Софийската районна прокуратура.

Предстоятелят на столичната катедрала "Св. Неделя" отец Николай казва, че познава 37-годишния вандал, не знае името му, но и друг път проявявал агресия към свещениците и църквата.

"Почти всички го познават, защото той и такива като него живеят в централната градска част, доста често необезпокоявани, и когато не са злоупотребили с вещества, те понякога може би са равнопоставени на пазара на труда и на доверието, но това е толкова рядко, че не си струва да се споменава", отбеляза отец Николай, предстоятел на църквата "Св. Неделя".

В подкрепа на факта, че мъжът е често срещан в центъра на столицата, говори и видео в социалните мрежи, в което той танцува на улицата с млада жена.

Според отец Николай, вандалският акт на мъжа по-скоро е реакция към обществото. И тъй като достъпът до храмовете е най-лесен, тези хора рушат именно там. И според психолога Николай Димитров мъжът се бунтува срещу положението си в обществото, но и срещу Бога и църквата.

"Човек не отива случайно конкретно към кръста да посегне. Кръстът е нещо, което ти разпознаваш много лесно, не е нещо, което можеш да объркаш случайно... Така по някакъв начин се опитва да се противопостави, да се възпротиви на това, което Бог му е отредил като задача и роля в обществото и взаимоотношенията му с другите хора", смята Николай Димитров, психолог.

Отец Николай казва, че случаят не е изолиран и агресия срещу храма проявяват около 20-ина души като скитника. А дали трябва да се направи ограда и да има охрана, отец Николай обяснява, че дори след атентата в "Св. Неделя" през 1925 година около църквата не е поставена ограда.

"За мене е по-добре мястото на поклонение пред блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъде достъпно, свободно и хората с отговорност и смирение да пристъпват, отколкото да направим недостъпно място с жива охрана, с полиция и с железни огради", отбеляза отец Николай.

Ако се окаже, че вандалът, осквернил гроба, е невменяем, ще бъде настанен за принудително лечение.

Автори: Елиана Димитрова и Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската делегация отпътува за Световната купа по художествена гимнастика в Баку
Българската делегация отпътува за Световната купа по художествена гимнастика в Баку
Най-малко 19 са жертвите на тежките наводнения в Оман
Най-малко 19 са жертвите на тежките наводнения в Оман