НОВИНИ

Президентът Радев откри паметника на Васил Левски в Троян

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:15, 17.07.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Регионални
Слушай новината

В навечерието на 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски в Троян беше открит паметник с лика на Апостола на свободата. На тържествената церемония присъства и президентът Румен Радев.

На монумента е поставена и паметна плоча с имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Идеята за изграждането на паметник има почти 100 годишна история. Но по различни причини реализацията се отлага. През 2019 се създава ИК, който сериозно се захваща със задачата.

"Комитетската дейност на Левски е една от важните негови дейности, тук в Троян е намирал много топъл прием, много пъти е идвал, даже тук има два революционни комитета, единият е Троянския, другият Монашеския на Троянския манастир", разказа Венелин Ангелов, съпредседател на ИК.

Средствата за изграждане на монумента са основно от дарения. Марая е ученичка в 5-и клас и е добра биатлонистка. С искрено желание дарява 100 лева, които е спечелила от състезания.

"Една вечер си седяхме вкъщи и тате ми говореше, че може би ще има паметник, обаче няма да достигнат парите и на мен ми дойде идеята да дам колкото пари имам", каза Марая.

"Процесът на съучастие на троянци в тази идея беше не по-малко важен от самия паметник“, заяви Донка Михайлова, кмет на Троян.

На тържествената церемония, която събра много хора, присъства и президентът Румен Радев.

"Искам да изкажа дълбока благодарност най-вече към младите хора на Троян, за вашата впечатляваща съпричастност - в нелеки времена на политическо разделение вие показахте по един безспорен начин и дадохте урок, че България трябва да е обединена, когато става въпрос за важни национални каузи", каза Радев.

Паметникът е създаден от Борис Борисов и беше осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София победи Ботев Враца с гол от дузпа в повторния дебют на Стойчо Стоев
Локомотив София победи Ботев Враца с гол от дузпа в повторния дебют на Стойчо Стоев
Тадей Погачар: 17-ият и 20-ият етап ще решат Обиколката на Франция
Тадей Погачар: 17-ият и 20-ият етап ще решат Обиколката на Франция