НОВИНИ

Край на зърнената сделка: Русия преустанови участието си в споразумението

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:31, 17.07.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Часове след атаката срещу моста за Крим, Русия преустанови участието си в зърнената сделка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва, ще се върне към споразумението, когато бъдат изпълнени исканията на Русия. По думите на Песков излизането от сделката няма връзка с взрива на Керченския мост.

Зърнената сделка беше постигната през юли миналата година, за да бъде преодоляна глобалната продоволствена криза. Съгласно споразумението Украйна можеше да изнася зърното си през черноморските пристанища.

Договорът беше удължаван няколко пъти, а последният срок изтече днес. Москва твърди, че независимо от споразумението, са останали пречки пред износа на руско зърно и торове, въпреки че те не попадат директно под санкциите на Запада.

"Фактически черноморските споразумения днес спряха да действат. Както президентът на Руската федерация заяви по-рано, крайният срок беше 17 юли. За съжаление частта от черноморските споразумения, които се отнасят за Русия, не са изпълнени досега. За това действията на споразуменията се преустановяват. Веднага щом руската част от договора бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към изпълнението на тази сделка", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски изтребител се разби във водите на Азовско море
Руски изтребител се разби във водите на Азовско море
Копие на викингски кораб акостира в Русе (Снимки)
Копие на викингски кораб акостира в Русе (Снимки)