НОВИНИ

11 души са задържани за кражби на автомобили

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:20, 17.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

11 души са задържани за кражби на автомобили. В депо до сливенското село Гавраилово са открити четири крадени автомобила и части от много други, които предстои да бъдат установени. Разследващите са попаднали в следите на автоджамбазите след кражба на скъпа кола от курорта Слънчев бряг.

В последните месеци са зачестили кражбите на среден клас коли на стойност между 20 000 и 60 000 лева. Разследващите правят внимателен анализ на данните, с които разполагат и се насочват към един кръг от заподозрени, голяма част от тях известни на полицията именно с дейността си на автоджамбази. Започват да ги следят и бързо попадат на горещи следи след поредния удар на групата.

Откраднат автомобил в Слънчев бряг и бързата реакция на собственика му да уведоми полицията дава възможност на разследващите да влязат в следите на автоджамбазите. Успяват за проследят движението на колата до селскостопанска постройка в сливенското село Гавраилово. Оказва се, че вместо място за съхранение на сезонна продукция, тя е превърната в депо за разглобяване на откраднати автомобили.

"На място бяха задържани шест лица, които към момента разфасоват автомобили, които се намират там - в това депо. Автомобилът беше намерен цял", заяви Свилен Трифонов, началник сектор "Престъпления, свързани с МПС" - ГДНП.

По намерените в депото части разследващите устяновяват още три откраднати коли от среден клас. Кражбите били извършени в градовете Пловдив, Стара Загора и Бургас.

"Паралелно с това в курортния комплекс Слънчев бряг, в един от хотелите са задържани физическите извършители, още три лица. В тях е открита и специализирана техника, с която е извършена тази кражба", заяви Свилен Трифонов.

В хотелската стая на тримата мъже са открити устройства, с които се сканира сигналът за дистанционна отключване на автомобилите.

"Те се продават, за съжаление, свободно на пазара. Чрез тези устройства се снемат данните на автомобила. Тъй като той излъчва сигнал като търси съответния ключ да го отключи. След като се сканира този сигнал се произвежда нов ключ, който отключва автомобила, привежда се в движение и се транспортира", коментира Свилен Трифонов.

Задържани са и още двама. Те имали ролята на логистици. Единият отговарял за придвижването на откраднатите автомобили до депото в Гавраилово, а другият за продажбата на частите след разфасоването на колите.

Най-често в последните месеци коли се крадат в пояса от 20 часа до полунощ. Така се използва все още активния трафик в летния сезон за придвижване до депата за разфасоване. За самата кражба се подбират места, които не са добре осветени, но забележете - намират се близо до оживени места и пътни участъци с интензивно движение, за да се смесят с трафика. Дори често не сменят табелите с регистрационните номера на откраднатите коли. Така избягват евентуалното засичане на данните от камерите, с които се следи за платени винетки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков се срещна с Николай Денков и Димитър Илиев
Александър Везенков се срещна с Николай Денков и Димитър Илиев
Мъж почина след сбиване в село Габровница
Мъж почина след сбиване в село Габровница