НОВИНИ

19 милиона електронни билета са били купени в градския транспорт в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:31, 17.07.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

19 милиона електронни билета са били купени в градския транспорт в София по един от 5-те възможни начина, а над 1 милион граждани са ползвали еднодневна карта за пътуване. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Тя дава възможност, знаете, за всяко следващо пътуване да не се таксува като ново, а таванът да бъде от 4 лева. Това е дигитална революция и е вторият етап след промяната на превозните средства, подмяната на старите с нови, вече в новите превозни средства влязоха новите технологии. Имате 5 нови начина да си купите билет в градския транспорт - през смарт устройства, с телефон, през банкова карта, през приложение и през интернет сайта. 19 000 000 пъти не принтирахме такива билети, не се губиха часове на хората в това да търсят билетче, след което пробивайки си път с лакти и да го перфорират.", уточни председателят на СОС Георги Георгиев.

Резултатите са за последните 2 години, а по думите му с валидирането, което правят гражданите при качването в градския транспорт, помагат за оптимизиране на разписанието, за да няма празни автобуси и да има повече такива в натоварените часове.

Председателят на Съвета на директорите в ЦГМ Иван Антов посочи, че най-дисциплинирани при валидирането са пенсионерите и студентите. А дружеството има за задача да организира информационна кампания по повод валидирането на билети и карти, включително и с полза за гражданите, за да разберат важността на тази дейност.

"За разлика от повечето модели, където валидацията е задължителна, да речем в Лондон не може да се влезе в градския, вкл. и в Истанбул, не може да се ползва градският транспорт, ако не се мине през първа врата и не се валидира. Ние сме се опитали максимално много да облекчим гражданите, като този елемент е заменен не с влизане от първа врата, а на всяка една врата е предвиден валидатор, който ги облекчава и не би следвало да ги затруднява при извършването на това действие.", допълни председателят на Съвета на директорите в ЦГМ Иван Антов.

По думите на Георгиев, с 19 милиона спестени хартиени билета могат да се покрият 10 футболни игрища. Дължината на билетите, които не са отпечатани, е 1500 км. Той отбеляза, че в градския транспорт има инсталирани над 4 300 камери, с което се подобрява сигурността на пътниците.

От общината отчитат и намаляване на инцидентите. Георгиев допълни, че над 90 процента от автобусите вече са подменени, а мерките за оптимизация продължават. Приключила е и процедурата за нови навеси на спирките. Очаква се в следващите месеци да бъдат изградени 113 спирконавеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьор, превозвал мигранти по АМ "Тракия"
Задържаха шофьор, превозвал мигранти по АМ "Тракия"
Туристка влезе да се къпе в едно от Седемте рилски езера
Туристка влезе да се къпе в едно от Седемте рилски езера