НОВИНИ

Докога ще продължи пренареждането на жълтите павета пред НС?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:53, 17.07.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ремонт на ремонта - започна новото пренареждане на жълтите павета пред Народното събрание в столицата. Участъкът от бул. "Цар Освободител" ще остане затворен за движение до средата на септември. По правило технологията ще остане близка до автентичната, но по предложение на учени и експерти паветата ще се сортират и ще се пренареждат по различен начин.

Август миналата година. Пред Народното събрание кипи труд - пренареждат жълтите павета. Есента на същата година - лъснаха дефекти по платното. Днес пейзажът пред парламента напомня този от миналогодишното лято, а част от хората се питат защо.

От днес е затворен за движение бул. "Цар Освободител" в отсечката между бул. "Васил Левски" и ул. "15 ноември". Обходните маршрути са през бул. "Васил Левски" в посока булевардите "Патриарх Евтимий", "Дондуков", "Сливница" и ул. "Оборище". И така до средата на септември, когато се очаква да приключи пренареждането.

За ремонта на ремонта на жълтите павета ще бъдат използвани естествени материали, както когато са били положени за първи път. Колко обаче ще струва това?

От общината отговарят - нищо.

"Ние не сме платили нито една стотинка за предишното пренареждане на паветата и фирмата отлично знае, че няма да получи нито една стотинка, напротив, ще получи и санкция, ако се забави във времето", заяви Йорданка Фандъкова.

След като предишния ремонт даде дефекти, работна група от експерти и учени излязоха с предложения как качествено да бъдат пренаредени паветата.

"Експертите в тази група предложиха да се промени зърнометрията на фугата, на подложката, която е под паветата, те да се сортират, да се ползват специални профили, които да играят ролята на бордюри там, където няма такива между пренаредения участък и участъците, които са встрани", заяви Ангел Джоргов - зам.-кмет на София.

Над 20 са големите пътни обекти, по които в момента се работи в София. Отделно от това са текущите ремонти. Стойността на пътното строителство, което тече в момента е около 50 милиона.

"В момента се намираме на кръстовището на ул. "Сребърна" и бул. "Филип Кутев", всъщност тук зад мен се вижда изцяло новата част от булеварда, т.нар. пробив покрай Зоологическата градина, който се изгражда от около месец и половина", заяви Ангел Джоргов.

Традиционно някои от ремонтните дейности създават затруднения с трафика. Например на Околовръстното шосе се подменят т.нар. дилатационни фуги, за което от общината обясниха, че е ремонт на АПИ. Някои шофьори заобикалят ограничителните знаци, за да се включат по-бързо в трафика, видя нашият екип. От общината уверяват, че ремонтите, които затрудняват движението в ключови участъци ще приключат до средата на септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живеещият в Австралия маратонец Николай Николаев спечели Трявна Ултра
Живеещият в Австралия маратонец Николай Николаев спечели Трявна Ултра
Москва обвини Киев за атаката срещу Керченския мост
Москва обвини Киев за атаката срещу Керченския мост