НОВИНИ

Втори пореден месец на дефлация в страната

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 17.07.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

За втори пореден месец у нас има дефлация, а не инфлация. За юни инфлацията е минус 0,4% спрямо предходния месец, а годишната инфлация е 8,7%.

С "може би" - така хората на пазара отговарят дали усещат намаление на цените.

Според националната статистика за втори пореден месец цените на повечето продукти вървят надолу.

"Според мен е прекалено рано да мислим, че става дума за дългосрочна тенденция, тъй като голяма част от това, което в момента движи всъщност този спад, са сезонни стоки. Там виждаме един много сериозен спад на цените на зеленчуците, които са много силно повлияни от сезонния цикъл. На годишна база има спад от една пета при цените на маслата. Спомняте си, имаше доста сериозна кампания миналата година, доста сериозна паника по отношение на цените на олиото", коментира Адриан Николов, икономист от ИПИ.

През този месец по-ниски са цените и на продуктите за традиционната българска шопска салата - домати, краставици и сирене. Разминаването между числата на статистиката и усещането у хората, си обясняват с доходите.

"Доходите не са мърдали според мен тъй че... решаваме какво да не се купува са сметка на нещо друго. За храна ако става на въпрос - това са такива неща, където се глези човек като примерно сиренето и кашкавала станаха скъпи вече, тъй че от тях се отказваме в повечето случаи - животински храни като цяло", каза Светослав, жител на град София.

Мартин Паралиев, който живее от 20 години в чужбина, разказва как швейцарците се справят с инфлацията.

"Там е сравнително ниска инфлацията, но се забелязва. Даже имаше корекция в заплати. Мисля, че за миналата година беше около 3% корекцията. Инфлацията може би се колебае около 5%", каза той.

Спад се наблюдава и в цените на горивата.

"Сравняваме с миналата година няколко месеца след началото на войната, когато на практика всички горива достигнаха своя абсолютен пик - дизела беше над 3,50 лв. за литър у нас, бензина малко под 3,50 лв. за литър, но пак много високи цени. В момента сме много под това ниво и това е другото нещо, което всъщност ни дава доста сериозен спад на годишната инфлация", обясни Николов.

С три на сто по-ниски са цените в разгара на лятото за развлечение и култура. Държавната опера в Пловдив отделя специално внимание към определени групи от хора.

"Нашата цел е всички заглавия да бъдат пълни и посещавани от редовна публика, затова предлагаме редица пакети - за намаления за семейства, абонаментни програми за фестивала, за посещение на 3 - 6 или на целия фестивал като отстъпките там стигат до 50%. За семейство и приятели за група от 4 души отстъпката е от 10 лева на билет", каза пиарът на Държавна опера - Пловдив Никола Шопов.

Икономистите казват, че 9% годишна инфлация за страната ни е много, а прогнозите показват, че тя ще остане в средносрочен план или в следващите няколко години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ внесе кандидатурата на Станимир Михайлов за управител на НЗОК
ПП-ДБ внесе кандидатурата на Станимир Михайлов за управител на НЗОК
Живеещият в Австралия маратонец Николай Николаев спечели Трявна Ултра
Живеещият в Австралия маратонец Николай Николаев спечели Трявна Ултра