НОВИНИ

Десните в София с противоречиви нагласи към кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:23, 17.07.2023
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Последният кандидат за кмет на София - Вили Лилков, заяви в "Денят започва" по БНТ, че се е почувствал задължен да се яви като алтернатива за кандидат-кмет. Неговата кандидатура беше издигната в събота от инициативен комитет, в който голяма част от участниците са били част от СДС.

Вили Лилков потвърди, че се кандидатира за кмет на София

Той става втората официално обявена дясна кандидатура за кмет на столицата, след издигнатия вече от ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев. Симпатизанти и членове на десницата се разделиха в позициите си "За" и "Против" повече от един кандидат-кмет.

Това е втори опит за Вили Лилков като кандидат за столичен кмет, 8 години след първия. Пред БНТ той каза, че допреди 10 дни не е имал намерение да се кандидатира, а плановете му за лятото били далеч по-спокойни.

"След обявяването на кандидата на ПП-ДБ, възмущението на десните сини избиратели беше толкова голямо и натискът към мен, в добрия смисъл, беше толкова голям, че се почувствах задължен да се явя като алтернатива", коментира Лилков.

На въпрос дали по време на кампанията ще се говори за решения или за родови връзки, Вили Лилков отговори, че не иска да се стига до "хващане за реверите". Заяви обаче позицията си, че в Столична община трябва да влязат хора с опит и Васил Терзиев не е от тях.

"Неговата слабост е, че не е опитен, не познава града. Едно е управлението на голям бизнес, друго е на малка фирма, трето и четвърто - на Столична община, на големия град, това е мегаполис", добави той.

Ласкаво за кандидатурата на Лилков се изказа настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя обаче отново не съобщи дали и кога ГЕРБ ще кажат кой ще бъде техният кандидат.

“ГЕРБ продължава да управлява София и имаме доста работа да свършим до края, разбира се, на този мандат. Но междувременно текат и събранията на структурите в София. Те трябва да номинират своите кандидати не само за кмет на София, но и за районни кметове, които са изключително важни в София, особено в големия град, както и за кандидати за общински съветници, така че когато приключат събранията, ще видим какви са номинациите и ще обсъдим в изпълнителна комисия", коментира Фандъкова.

Георги Георгиев: ГЕРБ като дясна партия е длъжна да даде на София автентична дясна кандидатура за кмет

Към момента, от коментари на членове на ръководството на ГЕРБ, става ясно, че партията няма да подкрепи кандидатурата на партньорите си в управлението ПП-ДБ. По неофициална информация към лидерите на ДСБ и ДБ текат сериозни атаки срещу кандидатурата на Васил Терзиев заради агентурното минало на неговите дядо, чичо и баща.

В късния следобед от ДСБ изпратиха позиция до медиите, в която заявяват, че подкрепят категорично Васил Терзиев за кмет на София. Казват още, че кандидатурата на проф. Вили Лилков не е обсъждана в ДСБ, а самият той от години не е активен член. За БНТ, едно от емблематичните лица на синьото пространство Светослав Малинов коментира, че предстои да се решава бъдещето на София и голяма част от десните избиратели ще се наложи да направят своя избор между минало и бъдеще. Затова и попита дали ще позволят те дневния ред на миналото мисловно да ги доминира, както е било досега или ще се възползват от първата възможност за еманципация на това.

"Това е и смисъла на кампанията и най-вече на кампанията на г-н Терзиев. Да, той има произход свързан с тези роди, но неговото минало не е минало на човек свързан с тези среди, възползвал се и не дай боже пък е бил подпомаган от тях. Правя разлика между произход и минало и в този случай миналото на г-н Терзиев за мен е чисто ", отбеляза Малинов.

Малинов не се притеснява, че 3 евентуални кандидатури вдясно ще разпилеят гласовете на избирателите. Напротив, подобно разнообразие според него даже би имало положителен резултат.

"Защото изборите в София се решават от най-добрия кандидат на десницата и така е било от първите демократични избори. Всъщност първият тур на изборите ще изиграе ролята на първични избори и има вероятност повече от един десен кандидат да отиде на втори тур. Какво по-добро от това за десния избирател", добави той.

Не на това мнение обаче е адвокат Петър Славов, чиято петиция за провеждане на отворени предварителни избори за общ кандидат за кмет на демократичната общност в София набира скорост. Според него разделението в дясното политическо пространство става все по-видимо и трябва да бъде предотвратено.

Засега от ляво не са заявили официално дали ще имат своя кандидатура за столичен кмет. Неофициално обаче се заговори, че за поста вече е разговаряно със Синдикалиста Ваня Григорова. Чуват се вече и мнения, че в кметската надпревара за София индиректно ще се включи и президентът Румен Радев с издигането на кандидатурата на служебния регионален министър Иван Шишков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Кокалов: Нужна е реформа на болничната помощ
Иван Кокалов: Нужна е реформа на болничната помощ
ЦСКА 1948 подписа професионален договор с юношески национал от школата
ЦСКА 1948 подписа професионален договор с юношески национал от школата