НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Политическата криза не е отминала

Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков, допълни Радев  

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 27.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес имаме назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза не е отминала, тя ще намери своето разрешение когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и това мнозинство да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. Тази устойчивост на мнозинството е функция от неговата легитимност, а тя произтича от два важни фактора - избирателната активност и честността на вота, заяви президентът Румен Радев.

По думите му когато избирателната активност е ниска и няма гаранции, че ще бъде по-висока на следващите избори, тогава честността на вота придобива огромна тежест.

"Продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната в приоритет, защото това уродливо явление изкривява вота на гражданите, дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат до сградата на Народното събрание, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши политическата система и държавността. Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков, това ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичането на купения вот. Ще следим неговите действия той да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани", допълни Румен Радев.

Подчерта, че относно диалога с правителството е бил достатъчно ясен какво няма да допусне.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж, превозвал мигранти, загина след гонка в Бургаско
Мъж, превозвал мигранти, загина след гонка в Бургаско
Бойко Рашков: Новият МВР министър е избор на ГЕРБ
Бойко Рашков: Новият МВР министър е избор на ГЕРБ