НОВИНИ

Президентът Румен Радев пристигна в Анкара за клетвата на турския държавен глава Ердоган

президентът румен радев пристигна анкара клетвата турския държавен глава ердоган
Снимка: Тоня Димитрова
bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 03.06.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев пристигна в турската столица Анкара за церемонията по встъпването в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган за третия му президентски мандат.

Ердоган спечели на 28 май балотажа на президентските избори с 52,18 процента от гласовете срещу кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс около неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи стабилно мнозинство в парламента.

На церемония, която ще се проведе в президентския дворец "Бештепе" след полагането на клетва от Ердоган в парламента, ще присъстват високопоставени представители на 78 държави - 21 държавни глави, 13 премиери, представители на парламентарно и министерско равнище, както и представители на международни организации, включително НАТО и Организацията за ислямско сътрудничество, информира Анадолската агенция.

Ердоган удържа победа и в изборите от 2014 и 2018 г., а преди да стане държавен глава бе премиер на Турция в продължение на над 11 години.

Румен Радев присъства на инаугурацията на турския си колега след изборите от 2018 г., а през декември миналата година бе на работно посещение в Истанбул по покана на Ердоган. Двамата проведоха среща "на четири очи" в двореца "Вахдеттин".

Българския президент на 29 май поздрави турския си колега за преизбирането му, изразявайки увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шолц защити пред антивоенни демонстранти доставките на оръжия за Украйна
Шолц защити пред антивоенни демонстранти доставките на оръжия за Украйна
Марко Асенсио обяви, че напуска Реал Мадрид
Марко Асенсио обяви, че напуска Реал Мадрид