НОВИНИ

При изтеглянето на „Вера Су" е имало реална опасност корабът да потъне

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 29.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

По време на провлачването на кораба „Вера Су" от Камен бряг до Варна е имало реална опасност той да потъне, разказа един от участниците в операцията. Причина за това са били двете големи пробойни в корпуса на плавателния съд.

При провлачването от Камен бряг до Варна плавателният съд се е пълнил с вода от двете пробойни в корпуса, получени при сблъсъка в скалите. Спасителните екипи не са успели да ги запушат преди изтеглянето на кораба „Вера Су" от скалистия бряг.

"Подводните огледи показаха, че те са по дъното на корпуса в носовата част основно, а там достъпът беше ограничен от скалите", заяви инж. Христо Николов, главен инженер на „Хидроремонт ИГ"

През целия преход от Камен бряг до Варна на борда на „Вера Су" е имало специалисти, които са следили нивото на нахлуващата през пробойните вода. Те са имали готовност във всеки един момент да започнат изпомпването ѝ, за да не потъне плавателният съд.

"За тази цел бяха разположени на критичните места помпи, бяха заредени с гориво", разказва още инж. Христо Николов

Най-трудният етап от операцията бил повдигането на кораба от дъното, допълва инженерът:

"Целта беше корпусът да бъде приведен в плаващо положение. Това се случи в понеделник следобед и подготовката за провлачването трая няколко часа, тъй като това не е толкова елементарна операция. И през нощта корабът беше изтеглен."

Отварянето на хамбара е затруднило спасителните екипи. Използвана е платформа с външна хидравлика, тъй като корабът е бил наводнен и системите му не са работили. След източване на товара е имало реална опасност корабът да се разцели.

"Имаше специалисти, които постоянно следяха нивата, постоянно вземаха решения и се действаше по установения план. Така че всичко беше предвидено и беше направено, както трябва", казва още инж. Христо Николов

Корабът „Вера Су" ще остане на кея в Кораборемонтния завод във Варна за неопределено време. Предстои плавателният съд да бъде укрепен.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоря - ЦСКА ще се играе без публика
Зоря - ЦСКА ще се играе без публика
Мими Христова претърпя успешна операция на рамото
Мими Христова претърпя успешна операция на рамото