НОВИНИ

Притиснати от графика: Защо градски автобуси рискуват с висока скорост?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:38, 03.07.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Градските автобуси, които обслужват периферни линии на София, са принудени да се движат с висока скорост с риск за пътниците. Това признават самите оператори, които от 1 юли трябва да изпълняват курсовете по ново разписание - за по-кратко време. Това е изискване на Столичната община. В градските автобуси пътниците се возят правостоящи, не са обезопасени с колани и при висока скорост има риск за инциденти.

Уж не е час пик, а в диспечерната все светва някой в червено, че е окъснял и не върви по разписание.

Въпреки че трафикът сега е по-вял, автобусите по линии 18, 20, 21, 22 и 24 генерират повече закъснение, заради новото им по-сгъстено разписание. Те свързват София със селата на север и се обслужват от частен оператор.

Стоичко е шофьорът на автобус 20 - от гарата до Подгумер. И още от Сточна гара върви с 2 минути назад, а новото разписание далеч не му помага.

"Гледам, че горе-долу 4 минути е съкратено. Преди като бяха тези 4 минути пак закъснявахме, но по-малко - 2 - 3 минути. А сега вече слагаме 6 - 7 минути", каза Стоичко Илиев.

Проблемът е, че за всяко закъснение търпи санкции. И Стоичко се принуждава да навакса с по-висока скорост, в случая между Световрачане и Войняговци. Но с 80 км/ч по неравния път, компенсацията е за сметка на комфорта и безопасността на пътниците му.

"Ако излезе дете, куче - естествено, че има ситуации и набиват спирачките", коментира пътничка.

"Пътят, виждате какъв е, не позволява много да се гони", категоричен е Стоичко Илиев.

"С два счупени прешлени на врата съм. Там на последна врата пуснах всичките да слязат, рейсът ме хвана тук и ме влачи няколко метра", споделя пътничка.

"Всичко това се дължи на разписанията, които не са съобразени с пътните условия", отбеляза Ваню Стефанов - ръководител транспорт.

"Те нямат задължение за колани и повечето пътници са правостоящи. И си представете, ще започнат да възникнат ситуации, в които шофьорът трябва да реагира", заяви Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

"Това, при един инцидент пред автобуса, всичките пътници правостоящи ще бъдат събрани, грубо казано отпред при водача", каза Ваню Стефанов.

"Нито светофарите са променени, нито са по-малко, напротив - те са повече, легналите полицаи са повече, ограничението в града е повече. И аз питам - кое налага това нещо? Има ли проучване", пита Ангел Попов.

"Тези разписания не се обсъждат с нас. Тези разписания се изготвят от специалисти на Столичната община", заяви още Ваню Стефанов.

Писмено от общината обясняват, че целта на въведените ускорения по линия 21 и 22 е да ги синхронизират с общинската линия 23, след обстоен анализ и на база на реалното движение на автобусите по данни от GPS и наблюдение на терен. И за двата дни с новия график, вече били отчели спад на закъсненията. Точно обратно на нашето наблюдение. И без възможност да уточним как така борят закъсненията със сгъстяване на разписанието и каква е тази синхронизация, която е по-важна от безопасността на пътниците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национал на Косово подсили ЦСКА
Национал на Косово подсили ЦСКА
Станислав Генчев: Интересува ме да сме по-добри с всеки следващ мач
Станислав Генчев: Интересува ме да сме по-добри с всеки следващ мач