НОВИНИ

Аптекари протестираха в цялата страна срещу начина на изписване на лекарства

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
19:15, 03.07.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Протести на фармацевтите в цялата страна затвориха за кратко аптеките или не обслужваха пациенти по здравна каса. Недоволството е заради готвените промени в наредбата, която предвижда всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта.

Досега лекарите можеха да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях. Според фармацевтите промените ще доведат до фалити.

Протестите на фармацевтите започнаха от Бургас. Още в 9.00 ч. сутринта над 80 аптеки затвориха врати за час и изненадаха клиентите.

„Протестираме, защото МЗ приема промени, които ще ни пречат да можем да се грижим за вас, както досега. И ако ние няма да можем да продължим работа, ще трябва да затворим и няма да бъде за един час, а ще бъде за много по-дълго време“.

„Всеки ден съм тук. Ако тази не работи, ще отида на друга, ако и тя не работи, вече не знам", коментира Йордана Дамянова, клиент.

„За мен като пациент е важно да има лекарствата, които са тук, често пазарувам от тук и ако спре да работи със здравната каса и другата спре да работи със здравната каса, какво ще правим“, пита се Константин Василев, клиент.

„Налага се да затворим аптеката, защото промените, които МЗ предлага имат потенциала да хвърлят обслужването на пациентите ни в хаос, както и да поставят под риск финансирането на цялата дейност на аптеката“, категоричен е Васил Ходжев, Български фармацевтичен съюз.

В Смолян аптеките не затвориха, но в знак на протест 2 часа отказваха да обслужват пациенти по здравна каса.

"Ако наистина днес няма отзвук на това, което правим, за утре е планирано подаване на едномесечни предизвестия за прекратяване на договорите ни с касата“, подчерта Мария Главинкова, председател на РФК-Смолян.

В Благоевград собственици на аптеки вече са подали предизвестия за прекратяване на договорите с касата. Сред тях е и Евгени Антонов.

„Давам пример с таксата за отпускане на един лекарствен продукт, която към момента е 6 лв, а за да заплатя това скъпоструващо лекарство на търговеца, от който аз съм го получил, междубанковият ми превод беше абсолютно същата сума. Реално погледнато, ние ще си плащаме, за да може да работим със Здравна каса“, обясни Евгени Антонов – председател на УС на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград.

В свое становище от здравната каса казват, че новата наредба ще засили финансовия контрол и ще облекчи пациентите по-бързо да получават предписаните им медикаменти. От друга страна средствата по това перо вече са почти изчерпани.

НЗОК:
„Здравноосигурителните плащания за посочената дейност на аптеките са се увеличили драстично. Заложените в бюджета средства за тази година са с близо 11% повече спрямо 2023 г. Средства са в размер малко над 36 млн. лв. и са около 56% от стойността на самите лекарствени продукти, заплатени изцяло от бюджета на НЗОК“.

„Определено са се увеличили рецептите с така наречените безплатни лекарства и оттам идва съответно допълнителната тежест към Здравната каса и се предполага, че те това нещо са го предвидили“, допълва Владимир Василев, зам.-председател на РФК – Варна.

Фармацевтите настояват промените да бъдат преразгледани, така че нито една от страните да не бъде ощетена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново горя Младежкият хълм в Пловдив
Отново горя Младежкият хълм в Пловдив
Мая Димитрова, БСП: Не сме заявили, че желаем да ни бъде даден третият мандат от президента
Мая Димитрова, БСП: Не сме заявили, че желаем да ни бъде даден третият мандат от президента