НОВИНИ

Проблем с визите притесни Ирина Винер преди световното по художествена гимнастика

ирина винер жлъчен коментар ансамбъла
bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 04.10.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по художествена гимнастика на Русия все още няма визи за Япония за предстоящото Световно първенство в края на настоящия месец. Новината съобщи президентът на руската федерация Ирина Винер-Усманова.

Шампионатът на планетата ще се излъчва на живо по БНТ.

„Засега нямаме визи за Япония. Вече разговарях с нашия вицепрезидент на Международната федерация Василий Николаевич Титов и той каза, че ще се свърже с посланика и с Министерството на външните работи. Вече казах, че всичко може да завърши с това, че няма да имаме време да направим нищо и няма да стигнем до Световното“, заяви Ирина Винер пред руската агенция Тасс.

Руският отбор включва Арина и Дина Аверина (индивидуално), Анастасия Близнюк, Олга Карасева, Полина Орлова, Ангелина Шкатова, Алиса Тишченко и Мария Толкачева (ансамбъл).

Въпреки предупреждението, се очаква в най-скоро време тимът да получи необходимите визи. Ирина Винер уточни, че официални покани са получени от организаторите на Световното първенство и при наличието на такива, обичайно визите се издават своевременно.

Поредно признание за Златните момичета

Ирина Винер-Усманова обяви, че ще настоява Наталия Кузмина, председател на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) по художествена гимнастика, да се върне на работа в Русия, за да обясни новата съдийска програма, написана под нейно ръководство.

От януари 2022 г. ще влязат в сила нови правила в художествената гимнастика. Отчетно-изборният конгрес на ФИГ ще се проведе от 2 до 5 ноември в Турция, а кандидатурата на Кузмина беше оттеглена.

Ирина Винер има претенции към работата на Наталия Кузмина, най-вече заради Олимпиадата в Токио, след която руската треньорка обяви, че има заговор нейният тим да не спечели златните медали. След Игрите Винер остро разкритикува работата на съдиите, ФИГ, и на самата Наталия Кузмина, която е рускиня.

Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Токио Дина Аверина все още не мисли за това, дали ще участва на следващите Игри в Париж през 2024 г.

По-рано Ирина Винер, която е и старши треньор на националния отбор, обяви, че двете близначки Дина и Арина Аверини имат силите и възможности да се състезават и на следващата Олимпиада.

Световното първенство ще се състои от 27 до 31 октомври в Япония. България ще бъде представена от ансамбъла и индивидуалистките Боряна Калейн и Татяна Воложанина. Шампионтът ще се излъчва по БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Батаев отпадна още в първата си схватка на Световното
Ахмед Батаев отпадна още в първата си схватка на Световното
Заради катастрофите: Празникът на Стара Загора утре се отменя
Заради катастрофите: Празникът на Стара Загора утре се отменя