НОВИНИ

Проблемът с освобождаването на втората група заложници на Хамас беше решен

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 25.11.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Проблемът с освобождаването на втората група заложници на Хамас е решен. Групировката заяви, че отлага пускането им на свобода на похитени като обвини Израел, че не спазва договореното споразумение. След намеса, Катар потвърди, че тази вечер ще бъдат освободени 13 отвлечени израелци срещу 39 палестински затворници - жени и деца. Освен тях на свобода ще бъдат и 7 чуждестранни работници в Газа.Преди броени минути те бяха предадени на Червения кръст.

Хамас реагира положително на египетско-катарското посредничество през целия ден, посочи групировката в комюнике. Преди това Хамас обяви, че отлага трансфера на втората група заложници.

Палестинското движение настоя еврейската държава да изпълни условията на споразумението относно влизането на камиони с хуманитарна помощ в северна Газа и освобождаването на затворници.

Часове по-късно Хамас потвърди ангажимента на Израел към сделката за четиридневното примирие. Вчера 24 израелски граждани бяха разменени срещу 39 палестински затворници.

9-годишният Охад Мундер, който беше пленен заедно с майка си и баба си, вече е в прегръдките на баща си и брат си. Семейството се събра в медицинския център Шнайдер в Петах Тиква. Подобна щастлива развръзка има и за Даниел Алони и нейната 6-годишна дъщеря.

"Децата и членовете на техните семейства са в добро физическо състояние. Рано е да се говори за тяхното емоционално състояние. Нека уважаваме личното пространство на семействата", разказва Силвана Фенинг, медицински център "Шнайдер".

Повече от година преди масираната атака на Хамас военното разузнаване е разполагало с подробна информация за плана на групировката, пише израелският вестник „Аарец“.

Провалът на разузнаването обаче, съчетан с недостатъчна отбрана по граничната ограда и погрешна политика спрямо палестинците като цяло, предизвика пълна изненада, коментира изданието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щутгарт пречупи Айнтрахт Франкфурт с два гола на Денис Ундав
Щутгарт пречупи Айнтрахт Франкфурт с два гола на Денис Ундав
Протестни шествия срещу насилието над жени се проведоха в градове по света
Протестни шествия срещу насилието над жени се проведоха в градове по света