НОВИНИ

Парите за здраве: Дефицитът на здравната каса остава 40%

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 25.11.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът на НЗОК ще бъде увеличен с 1,1 млрд. лв. през следващата година. Дефицитът на средствата в Касата обаче остава около 40% за здравеопазване. Данните бяха коментирани от здравния министър Христо Хинков на Конгреса на Българския лекарския съюз, където медиците обсъдиха политиките в здравеопазването.

Министър Хинков подчерта, че здравната вноска у нас е най-ниската в Европейския съюз. Според него, когато държавни и общински болници не могат да бъдат оздравени или преструктурирани, трябва да могат да бъдат приватизирани. В противен случай се стига до създаване на паралелна болнична система и пациентите си доплащат почти 50% от разходите.

Проф. Хинков подчерта обаче, че това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво парламент. Той обяви, че до 8 декември трябва да бъде готова наредбата, която урежда издаването на електронни рецепти. В документа ще бъдат записани случаи, в които може да има изключения.

"Дигитализацията има друг ефект и тя изсветлява загубата на лекарства - един голям проблем, който аз виждам освен болниците. Освен минното поле, е липсата на лекарства. Не стига, че сме с най-висока смъртност. не стига че имаме толкова много болници, не стига че харчим толкова много и няма ефект. И няма лекарства. Аз бях принуден да издам заповед за спиране на експорта на антидиабетични препарати. Това е в нарушение на европейското право", заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Славия с лесни победи във волейболното първенство при дамите
ЦСКА и Славия с лесни победи във волейболното първенство при дамите
България приключи на световното по кикбокс със сребро в отборната надпревара при жените
България приключи на световното по кикбокс със сребро в отборната надпревара при жените