Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бюджетът на НЗОК получи подкрепата на всички социални партньори без АИКБ

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:29, 21.11.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
надзорният съвет нзок обсъжда проектобюджета 2023 година
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички, освен Асоциацията на индустриалния капитал в България, подкрепиха или изразиха принципна подкрепа за проекта на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година.

В него се предвиждат общо от приходи и трансфери 8 163 353 100 лева.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България реформи в предложения проектобюджет на НЗОК не се виждат и това е основание за АИКБ да се въздържи от подкрепа. От организацията отбелязаха нуждата от актуализация на националната здравна карта.

"Смятаме, че здравноосигурителната система се нуждае от конкретен план за развитие, който да е обезпечен с конкретни реформи", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Българската стопанска камара (БСК) потвърждава принципната си подкрепа за проектобюджета на НЗОК, каза Станислав Попдончев.

От Българската търговско-промишлена палата заявиха, че е отчетена препоръката за повишаване на средствата за профилактиката и превенцията на заболяванията.БТА

"Даваме си сметка, че България е с най-ниски разходи в здравеопазването в Европейския съюз и затова трябва да се полагат усилия за увеличаване на тези средства. Има напредък в този бюджет", коментира Цветан Симеонов от БТПП.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ) също изразиха принципна подкрепа за проектобюджета на НЗОК. От Съюза за стопанска инициатива подкрепиха предложения бюджет на здравната каса.

Синдикатите - КНСБ и КТ „Подкрепа“ също подкрепят проектобюджета на НЗОК.

По време на дискусията беше посочено, че има рекордно увеличение на средствата за здравеопазване. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски коментира, че това налага и завишаване на контрола по отношение на разходване на средствата.

Залагат се стимули за личните лекари да извършват повече профилактични прегледи, посочи също той.

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски коментира, че усилията са насочени към това да се обясни на хората „колко богат е пакетът“ за профилактика. По думите му само 38% от хората практикуват тези профилактични прегледи и това не е достатъчно.

Акцент беше поставен и върху желанието на Министерството на здравеопазването за осигуряване на адекватна медицинска помощ в отдалечените населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Минковски очаква силни резултати на предстоящото Държавно лично-отборно първенство в малък басейн в Бургас
Кристиян Минковски очаква силни резултати на предстоящото Държавно лично-отборно първенство в малък басейн в Бургас
Теодор Кабакчиев спечели ендуро състезание в Индонезия
Теодор Кабакчиев спечели ендуро състезание в Индонезия