НОВИНИ

Гроздан Караджов: Добре е, че се отпускат повече капиталови разходи, но как ще се усвоят?

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 25.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Би трябвало да сме доволни, че правителството отпуска над 10 млрд. капиталови разходи, но по-важен е въпросът как ще се усвоят. Това каза бившият регионален министър, сега депутат от "Има такъв народ" Гроздан Караджов в "Говори сега" по повод изказването на финансовия министър Асен Василев, че са заложени капиталови разходи в бюджета за следващата година с 25% повече спрямо тази година.

"Колкото повече пари се дават за капиталови разходи, това означава, че всеки един от нас малко или много забогатява с тези средства. Когато отидем на Запад и се сравняваме с напреднали европейски държави, казваме вижте какъв им е стандартът, какви са им пътищата, тротоарите - драстична е разликата. Това са капиталовите разходи - те не са само за нас, остават за нашите деца и внуци. Могат ли да се усвоят през следващата година обаче е друг въпрос", каза Гроздан Караджов.

"Това, което куца при общините, както и при централната държавна администрация е, че те нямат строителни книжа, нямат разрешения за строеж, а без разрешение за строеж не може да усвоиш никакви пари. Дори връщаме на Европейската комисия пари, които са ни предоставени, защото не успяваме да ги усвоим. През 2022 г. отпуснахме 420 млн. лева на общините, но трансферите си стоят "паркирани" пред общините. Ще се учудя, ако в рамките на 3 години дори половината се усвоят, това е предизвикателство към кметовете", уточни бившият регионален министър.

"Старите корупционни практики при пътищата, заради които бяха най-големите скандали, това нещо си продължава, както си беше", категоричен е Караджов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас отложи освобождаването на заложници
Хамас отложи освобождаването на заложници
Балкан Ботевград надви Ямбол у дома в мач от НБЛ
Балкан Ботевград надви Ямбол у дома в мач от НБЛ