НОВИНИ

Нито една повече: Протести срещу насилието над жени в няколко града

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 25.11.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Под мотото „Нито една повече“ в няколко града в страната днес се проведоха шествия в подкрепа на жените, пострадали при домашно насилие.

По данни на неправителствения сектор всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие било то физическо или психическо, а в ромските общности дори всяка втора. В София протестиращите се събраха пред Съдебната палата. Демонстрацията продължи с шествие.

"Това е послание, което е нашият колективен призив за спирането на насилието срещу всяка една жена - независимо от нейната раса, пол, сексуална ориентация, социален статус", заяви организаторът на "Нито една повече" Десислава Димитрова.

"Хората трябва да са много по-осъзнати за това какво правят, и когато имат проблеми в семейството да не ги решават по този начин", каза протестиращият Венелин Радев.

"Затова сме тука, за да може най-накрая да направим някаква значителна промяна и е много хубаво и вдъхновяващо, че малко по малко се събират толкова много хора и сме част от това нещо", сподели Карина Миткова, друг протестиращ.

В Пловдив протестиращите настояха за изграждане на повече кризисни центрове в помощ на жертвите на домашно насилие, защото в момента за цялата област действа само един с капацитет за 9 лица. В цялата страна има едва 15 кризисни центрове.

"Броят на кризисните центрове в България е изключително недостатъчен за стандарта, който по принцип е в Европейския съюз на около 15 000 души да има кризисен център. Това поставя жертвите в безизходица и в невъзможност да потърсят професионална подкрепа", разказа програмният директор на Български фонд за жените Рада Еленкова.

"Нашите искания са за превенция на насилието над всички жени независимо от тяхната раса етнос сексуално ориентация, да се измислят законите, така че да не изключват различни хора като например ЛГБТ общността от това те да търсят подкрепа когато има домашно насилие", сподели психологът Мария Урилска.

Във Варна протестиращите се събраха до сградата на общината.

"Темата за домашното насилие, което, както знаем през многото случаи през изминалата година, вече над 20 случая на убийство, или така нареченият Фемицид, са изключително наболели. И има нужда от много повече чувствителност в обществото", каза Росена.

Автор: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничено е движението на главния път Кюстендил - ГКПП "Гюешево"
Ограничено е движението на главния път Кюстендил - ГКПП "Гюешево"
Ограничиха движението на тежкотоварни камиони в областите Плевен, Враца, Монтана и Видин заради снега
Ограничиха движението на тежкотоварни камиони в областите Плевен, Враца, Монтана и Видин заради снега