НОВИНИ

Мария Габриел: Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с насилието срещу жените

Вицепремиер Мария Габриел
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:17, 25.11.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с насилието срещу жените, добрите предложения и практики, но и предизвикателствата. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си във Фейсбук по повод Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета, който отбелязваме днес на 25 ноември.

"На този ден изразяваме непримиримостта си към това престъпление, призоваваме към действие и изразяваме солидарност с жертвите и оцелелите", написа Мария Габриел.

На този ден изразяваме непримиримостта си към това престъпление, призоваваме към действие и изразяваме солидарност с жертвите и оцелелите, коментира още вицепремиерът.

"Предложението за европейска директива за борбата с насилието над жени и домашното насилие и Закона за защита от домашното насилие са стъпки в тази посока. С промените в Закона за защита от домашното насилие, България заявява своя ангажимент към изпълнение и финансиране на специални мерки и програми за превенция и за предоставяне на защита, помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие или такива в риск", допълва вицепремиерът.

Мария Габриел подчерта, че броят на жертвите за последните 20 години е рекорден.

"По данни на ООН близо 89 000 жени и момичета по света са били умишлено убити през 2022 г. Данните показват, че всяка трета жена е била обект на физическо насилие. Нараства също и насилието онлайн - всяка втора млада жена е била подложена на кибернасилие", посочва още Мария Габриел.

По думите ѝ заедно, като общество и институции, с ангажимент и конкретни мерки бихме могли да засилим борбата с насилието срещу жените.

По повод Международния ден за борба срещу насилието над жени се очакват шествия и протести в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул изчака своя момент и си тръгна с точка от визитата на Манчестър Сити
Ливърпул изчака своя момент и си тръгна с точка от визитата на Манчестър Сити
Кирил Петков: Критиките към финансовата ни политика да спрат, "Стандард енд Пуърс" повиши рейтинга на България
Кирил Петков: Критиките към финансовата ни политика да спрат, "Стандард енд Пуърс" повиши рейтинга на България