НОВИНИ

Хамас отложи освобождаването на заложници

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:54, 25.11.2023
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Очакваната размяна на израелски заложници на Хамас срещу палестински затворници все още не се е състояла. Терористичната групировка трябваше да освободи 14 жени и деца, а Израел да пусне на свобода 42-ма задържани. Хамас реши да отложи размяната, като обвини Израел, че нарушава споразумението за временно прекратяване на огъня, че е променил списъка с палестински затворници, които е трябвало да бъдат освободени. И освен това не допуска достатъчно хуманитарна помощ в Газа. Тел Авив отрича.

Освободените вчера 24 заложници на Хамас са в добро физическо състояние. Сега ще ви разкажем историите на израелски граждани, които за първи път от почти два месеца се видяха с близките си.

"Най-скъпите ми момичета, най-прекрасните. Липсвах ли ви? Мислехте ли за мен, мама какво ви казваше?", пита Йони баща на освободените Дорон и двете им деца.

"Мечтаех да си дойдем вкъщи", каза Раз.

"Сега мечтата ти се сбъдна! Вече си у дома, скоро ще се приберем в нашата къща. Тук сме само, за да ви прегледат лекарите и ще си отидем у дома. Вижте колко много играчки имате! Всички са ви купили подаръци!", споделя Йони.

Това е част от първата група заложници, които Хамас освободи в първия от 4те дни на временно прекъсване на огъня. В болницата "Шнайдер" в Пѐтах Тиква̀ са настанени четири момчета и момичета 3 майки и една възрастна жена.

"Всички са в добро състояние. За тях се грижат екипи от много специалисти, социални работници, психолози, сестри, лекари. Заобиколени са от семействата си, от близки и приятели, мисля, че снощи и за мен беше най-емоционалният момент от началото на кариерата ми. Надявам се, всички заложници да се върнат и да са в добро състояние", обясни Гилат Ливни, директор на педиатричното отделение в болница Шнайдер.

Предстои да бъде направен цялостна оценка на психологическото състояние на освободените. Израелските власти многократно заявиха, че продължават да работят за прибиране на всички, които Хамас държи като заложници.

Във Витлеем, на Западния бряг за първи път от повече от година, заедно със семейството си закусва Кусай. Той е един от освободените палестински затворници.

"Това е неописуемо чувство - благодаря на Бога, че съм съм със семейството си, с майката и баща си, това означава всичко за мен", сподели Кусай Такатка, освободен палестински затворник.

"Много сме щастливи, че синът не е тук, но много искаме да бъдат освободени всички палестинци и да живеем в мир", казват родителите на младия мъж.

Според редица неправителствени организации, в израелски затвори има над 2000 палестинци. Като обвиненията срещу тях варират от обида към властта, през хвърляне на камъни или опит за убийство. Срещу някои от тях няма обвинения, а подлежат на т.нар. "административно задържане", обясняват експерти.

Днес в Газа са влезли около 200 камиона с хуманитарна помощ, включително гориво, като надеждата е това да облекчи живота на палестинците в Ивицата Газа. Според експерти, временното спиране на огъня дава възможност на Хамас да се прегрупира и да попълни запасите си от оръжия. А Израел се подготвя за следващата фаза на военната операция в Газа, без ясна стратегия за съдбата на цивилните в ивицата, допълва Би Би Си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки трети българин разчита на държавата да му помогне при бедствие
Всеки трети българин разчита на държавата да му помогне при бедствие
Гроздан Караджов: Добре е, че се отпускат повече капиталови разходи, но как ще се усвоят?
Гроздан Караджов: Добре е, че се отпускат повече капиталови разходи, но как ще се усвоят?