НОВИНИ

Прочут оперен мениджър ще помага за развитието на операта в Пловдив

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Златин Бояджиев
20:31, 26.10.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Йоан Холендер - дългогодишeн директор на Виенската държавна опера, гостува в Пловдив, за да съдейства за развитието на класическата сцена в града. Прочутият артист и мениджър е желан консултант на световни музикални сцени и не крие пристрастието си към българските оперни гласове.

Холендер е гостувал многократно в България, консултирал е операта и филхармонията в София. Под тепетата идва за първи път – по покана на директора на Пловдивската опера Диан Чобанов. Чува добри думи за музикалните традиции в града от режисьора Вера Немирова.

"България има много международни първокласни певци. Австрия никога не е имала големи международни певци. Това е един дар, даден на този народ", казва Йоан Холендер, оперен мениджър.

Музикалният експерт ще съдейства за привличането на значими оперни имена, които да пеят в Античния театър – единствената сцена в града, която истински го впечатли.

"Днес вие може да имате изпълнители от целия свят. Българи могат да пеят по света и светът да пее в България. Дори и да не разполагате с толкова добри условия като сценична база и заплащане", коментира Холендер.

Известен с откровените си и често силно критични отзиви за музикалните традиции на съвремието, маестро Холендер препоръча да се поставят повече класически оперни заглавия и вниманието в спектаклите да бъде насочено преди всичко към певците, които са стожерите на оперното изкуство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бен Шелтън отстрани Артур Фис и се класира за финала на турнира в Базел
Бен Шелтън отстрани Артур Фис и се класира за финала на турнира в Базел
Карен Хачанов срещу Джак Дрейпър на финала на тенис турнира във Виена
Карен Хачанов срещу Джак Дрейпър на финала на тенис турнира във Виена