НОВИНИ

Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:25, 13.12.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Общинските съветници от БСП и "Възраждане" са подали сигнал в прокуратурата. Според тях - действията по демонтажа са несъгласувани и незаконни. Ще внесат и доклад за референдум за съдбата на монумента. В сутрешния блок на БНТ областният управител Вяра Тодева обясни, че демонтажът ще струва около 260 хиляди лева.

"Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София Вяра Тодева.

Възстановена е тази сутрин работата по демонтажа на паметника. Докаран е нов кран, има работници на място, които режат части от композицията. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента в Княжеската градина. Без произшествия премина нощта, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

Вяра Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министерството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани.От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Съответно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

"Това нещо, което се случи по нощите - с флекс да почнат да го режат на парчета, това е тотално безобразие. Това се случва и се е случвало в най-мрачните години и през най-мрачните режими.

БНТ: Съжаляваете ли, че не успяхте да го опазите?

- Все още не сме се отказали и затова казвам - тези незаконни действия ще имат последствия. Ако нещо е незаконно, то трябва да бъде възстановено по начина, по който е било, ние за това ще настояваме", каза Иван Таков, председател на БСП София.

"Снощи започна унищожаването на паметника, те му казват демонтаж, но той не е такъв, режат с флекс и на практика го унищожават. Аз силно се съмнявам, че той ще може да бъде възстановен, ремонтиран или каквото и да било.

БНТ: За вас от "Възраждане" с какво този паметник е ценен и важен?

- Защото той запазва историческата памет, без значение някой дали я харесва или не. Защото има редица закони, едно от най-важните неща е да си спазваме законите. Ако някой иска да премахне паметника нека премине по законоустановения ред", категоричен е Деян Николов, председател на "Възраждане"- София.

Вижте прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческо споразумение след срещата на върха за климата в Дубай
Историческо споразумение след срещата на върха за климата в Дубай
Най-малко 50 души са пострадали след руските атаки в Киев
Най-малко 50 души са пострадали след руските атаки в Киев