НОВИНИ

Продължава тежкият артилерийски обстрел в Бахмут

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:41, 14.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Източният украински град Бахмут е подложен на тежък артилерийски обстрел, а украинските сили се готвят за нова сухопътна атака в района.

В Бахмут позициите за отбрана са подсилени, в града се допускат само военнослужещи. От руското министерство на отбраната съобщават, че руските сили, начело с наемническата групировка "Вагнер", са напреднали с няколко километра по фронтовата линия без да се уточнява къде точно.

16 селища са подложени на обстрел в района на Бахмут. На фона на тежките сражения днес в Брюксел се събират военните министри на НАТО, а във военновъздушната база в Рамщайн, Германия, министрите на отбраната на няколко европейски държави, сред които Полша, Великобритания и Германия, ще обсъждат нова военна помощ за Украйна.

В навечерието на срещата в Рамщайн украинският президент Володимир Зеленски заяви, че дипломатическите усилия за събиране на подкрепа продължават.

"Благодаря на всеки един войник, който пречи на окупатора да обкръжи Бахмут, който унищожава врага във Вухледар и не оставя нищо освен обгорелите следи по земята, всеки, който успява да удържи позициите ни на фронта", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че в Украйна вече е започнала нова руска офанзива, а днес заяви, че преди началото на срещата на военните министри Украйна трябва да получи оръжията, от които има нужда.

"Не виждаме сигнали президентът Путин да се готви за мир. Виждаме обратното - той се готви да продължава войната, за нови настъпления и атаки. Ето защо сега е още по-важно съюзниците и партньорите в НАТО да осигурят повече подкрепа за Украйна. Ние трябва да сме сигурни, че Украйна получава оръжията, от които се нуждае, за да може да отвоюва територията си, да освободи земите си и да спечели тази война и да пребъде като суверенна, независима нация", каза още Йенс Столтенберг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влюбени двойки се събраха в Сицилия на Свети Валентин в кладенец на 54 метра под земята
Влюбени двойки се събраха в Сицилия на Свети Валентин в кладенец на 54 метра под земята
181 часа след труса двама братя на 8 и на 15 години бяха спасени в Турция
181 часа след труса двама братя на 8 и на 15 години бяха спасени в Турция