НОВИНИ

Проблем с картите за пътуване: Недоволство на пенсионери и ученици в Ямбол

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 13.02.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Проблем с картите в градския транспорт във Ямбол. Близо половин месец след влизането в сила на решението на МС за отстъпки, оказва се ученици и пенсионери не могат да се възползват от тях. А след сигнал от БНТ Министерството на транспорта разпореди проверка.

Пътуващите пенсионери и ученици са недоволни, че предвиденото намалението на картите все още не е в сила. В града издаваните карти са за един месец като могат да се ползват една или всички линии. Сега картата за една линия е 19 лева, а за всички 23 лева.

Динка Желязкова: "В момента картата не са така намалени, както казаха по телевизията. Пътувам с 23 лева за всички линии - казаха, че на всеки град поотделно. Били ги намалили по-рано нашите и може би така ще останат".

Марийка Иванова: "Цялата градска мрежа - 23 лева. - Много ли ви е това? - Ми как, ми как. Малък бил града. Че какво съм виновна аз, че е малък града. Пенсионерите нямаме ли предимство".

Намаление няма и за учениците, където едномесечната карта за всички линии е на цена от 25 лева. За една линия картата за месец е 23 лева, а за всички линии - 25 лева. Проверката ни обаче показа, че учениците масово предпочитат да си заплащат билетче от 90 стотинки.

Градският транспорт в Ямбол се осъществява изцяло от частна фирма. А от общината обясниха липсата на намаление на цените с технически проблем, който превозвачът ще оправи до дни.

Кънчо Кънев, Община Ямбол: "От 20 февруари ще се продават новите карти за месец март. За учениците новите са 8,70 лв. за една линия и за всички линии 13,50 лв. С новата отстъпка цената за пенсионерите е 17,40 лв., а се запазва цената за всички линии 23,00 лева".

А от транспортното министерство започват проверка по случая.

Христо Алексиев, служебен вицепремиер и министър на транспорта: "Ще бъдем безкомпромисни с всеки един опит за спекулация и манипулация и всеки един опит тези средства, които трябва да отидат до ползвателите, да бъдат отклонявани от общините или от конкретен превозвач".

От фирмата превозвач обясниха пред екипа ни, че обмислят възстановяване на средствата за февруарските карти на закупилите ги вече, но не пожелаха да застанат пред камерата ни.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна вторият етап на Националната анти-СПИН кампания
Започна вторият етап на Националната анти-СПИН кампания
Българско семейство иска да осинови дете, останало без родители след труса в Турция
Българско семейство иска да осинови дете, останало без родители след труса в Турция