НОВИНИ

Телемедицината в България вече е факт

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 13.02.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Телемедицината у нас вече е факт. Пилотно от Бургас заработиха две високотехнологични станции с помощта на които лекари преглеждат възрастни хора от разстояние без да се налага пациентите да стигат до болницата.

Д-р Лъчезар Иванов от държавната болница в Бургас вече извършва прегледи от разстояние в специално оборудван кабинет към Спешното отделение.

"Не всичко в медицината изисква да бъде прегледано на място. Има си неща, които ние знаем, че са свързани дали с пол, дали с други заболявания на пациент, дали с възрастта на пациента. Тепърва ще стане ясно дали ще бъде предизвикателство да се съчетае с работата ни в противошокова зала", заяви д-р Лъчезар Иванов, противошокова зала към УМБАЛ-Бургас.

От следващата седмица социалният патронаж в Бургас ще е снабден с мобилни станции и ще могат да обикалят по адреси на възрастни хора.

"Има апарат за измерване на кръвна захар, който ни е много важен на нас в Спешно отделение. Имаме пулсоксиметър, който също ни е много важен. Има термометър, има дори апарат, който ни позволява чрез поставяне на двете ръце да се провери ритъмът на пациента", допълни д-р Лъчезар Иванов.

Сред първите пациенти, прегледани от разстояние, е 88-годишната Анна Стойчева, която е трудноподвижна, невъзможно ѝ е сама да отиде до болницата, а се оплакала, че крайниците ѝ изтръпнали.

"Това са пациенти, които са с хронични заболявания, това са възрастни хора, голяма част от тях са самотни, които в условия на грипна епидемия, метеорологични тежки условия, отдалеченост имат трудности да проведат качествени консултации със специалисти", каза още Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

А здравният министър, който дойде в Бургас, за да види ефективността на новата система, обяви, че кадри за телемедицина ще се обучават в Медицинския факултет в морския град.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия се изкачи на четвъртото място след лесна домакинска победа над Пирин
Славия се изкачи на четвъртото място след лесна домакинска победа над Пирин
След труса: На какво се дължи рухването на толкова сгради в Турция?
След труса: На какво се дължи рухването на толкова сгради в Турция?