НОВИНИ

След труса: На какво се дължи рухването на толкова сгради в Турция?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:24, 13.02.2023
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

След разрушенията в Турция властите обявиха, че ще има арести за некачествено строителство. Според експерти процесът по-реформиране и повишаване на сигурността в строителството е започнал още след разрушителното земетресение през 1999 г. в северозападния окръг Измит. Какви са пропуските открити тогава и колко време още могат да се очакват вторични трусове - ето какво разказа един от инженерите, участвали в проучванията на терен в южната ни съседка.

През 1999 г. инженер Цветан Георгиев е един от експертите, които посещават Турция, за да търсят решения свързани с качеството на строителството. Тогава земетресението магнитуд над 7 по Рихтер и епицентър Измитския залив в Мраморно море отнема живота на над 17 хиляди души.

"Не твърдя, че Турция има некачествено строителство повсеместно. 1999 г., когато се случи земетресението, изскочиха проблеми, които тогава в България ги нямаше. Тогава се установи, че средният клас на бетона е много по-нисък от този, който имаме в България. В това отношение България беше по-напред. Регистрираха се проблеми с използването на морски пясък, което е недопустимо", обясни доц. д-р инж. Цветан Георгиев от УАСГ.

Тогава южната ни съседка получава помощ от САЩ и Япония. Започват инвестиции в образование, реформи, както и ревизия на строителните норми и контрола. Според инженер Георгиев до сега Турция е извървяла огромен прогрес въпреки това обаче, наследството от миналото остава незаобиколим фактор.

"Сградният фонд не е нещо динамично, което може да го подмените както си сменяте гардероба. Една сграда, когато се построи се обитава 25, 30, 50, 100 години не е нещо, което просто се заменя", заяви инж. Георгиев.

На какво се дължи смъртоносният пейзаж от толкова много рухнали сгради днес в граничния район между Турция и Сирия и защо от два съседни блока единият е останал цял тепърва ще се изяснява.

"Аз с тази материя се занимавам 25 години. Това е най-страховитото земетресение, което съм виждал", каза доц. д-р инж. Цветан Георгиев.

Според инженерите причините трябва да се търсят в самата сграда. Практиката показва, че често става въпрос за т.нар. слаб първи етаж. Изграждането на ресторанти, офиси под наем, гаражи често пъти е за сметка на коравината. Учените отчитат , че броят на трусовете в района вече се разрежда, а магнитудът им намалява. Едно е сигурно - те ще продължат с месеци.

"Този разлом не е бил много активен във всичките тези години и това е причината, че се е натрупала много енергия. Затова е толкова силно и страшно. Те ще се разреждат във времето и ще стават все по-слаби, но хората ще ги усещат много дълго време. Това показва, че нещата ще се успокоят. За България изобщо да не говорим. Няма основания за някакви притеснения", коментира проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

За да се повиши безопасността при строителството и да се намали риска от подобни трагедии учени търсят възможност у нас да бъде изграден комплекс по сеизмично инженерство. Целта е да се извършват експериментални изследвания на конструкции, подложени на сеизмични въздействия.

"Този комплекс би се превърнал в един инкубатор на кадри, знание и технологии с оглед в бъдеще да се подобряват норми. Да се мисли за изолиращи сеизмично активни системи, да се мисли за нови строителни системи", заяви проф. Петър Павлов - ръководител на Националния център по сеизмично инженерство в УАСГ.

Изграждането на подобен комплекс ще струва около 25 милиона лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телемедицината в България вече е факт
Телемедицината в България вече е факт
Арда събра помощ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия
Арда събра помощ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия